Consultes i respostesAl capdavall


Recopilació de les consultes que més sovint rebem dels usuaris, junt amb la resposta típica. Abans de formular la vostra és convenient que reviseu aquesta secció, perquè és probable que altres persones ho hagin demanat abans.

Control+F per a cercar
(si no respon desplaceu el focus clicant en aquesta línia i premeu Control+F)

Vés a la resposta
#25
#50
#75
#100
#125
#150
#175
#200
#225
#250
#275
#300
#325
#350
#375
#400

Al capdavall 1. Estic avaluant la versió demo del programa i hi tinc introduïdes moltes dades reals. Si decideixo registrar-m'hi, hauré d'entrar-les totes de nou?
  No pas. La versió de prova es converteix en registrada mitjançant una clau d'activació que enviem, i els fitxers de dades es mantenen íntegrament. Això no exclou, tanmateix, que n'obtingueu còpia de seguretat regularment, ja que un accident informàtic mai no es pot descartar.

 2. Quina utilitat té el camp Advertiment dels clients?
  A més de marcar en un color diferent les dades del client a la reixeta, quan emeteu un albarà o factura a aquest client el programa us n'avisarà i mostrarà el contingut del camp Notes, per si considereu oportú cancel·lar l'emissió del document. Vegeu-ne més detalls.

 3. El símbol de la moneda que apareix a pantalla i als impresos no correspon al volgut.
  Modifiqueu-lo a Configuració, pestanya Fitxers, requadre Moneda, casella Símbol, i també al Tauler de Control de Windows, Configuració Regional o Opcions Regionals.

 4. Quan dono d'alta nous registres d'articles, clients, etc. el programa sempre em copia les dades de l'anterior i he d'esborrar-los. Com es pot evitar?

  He observat que des de fa un temps en crear un nou client, proveïdor i/o article, i just després de prémer Retorn en el camp del codi, es copien automàticament totes les dades del registre anterior, cosa incòmoda en haver d'anar esborrant les caselles en el nou registre.

  A Configuració traieu la marca a Arrossega dades.

 5. Com puc posar decimals a les quantitats?
  A Configuració entreu el nombre adequat a Decimals a quantitats.

 6. Encara que es mantenen tots els articles, clients, proveïdors, etc., m'han desaparegut les dades de facturació.
  Comproveu si és que inadvertidament heu canviat d'empresa.

 7. S'ha esborrat la totalitat de les meves dades. Com ha pogut succeir?
  Mireu si la carpeta de treball és l'habitual i restabliu-la si fos necessari. Però si continueu sense trobar-los, cerqueu els fitxers en el disc dur amb la funció Cerca de Windows, per si fossin a un altre lloc (doneu l'ordre de cercar, per exemple, el fitxer d'articles, el nom del qual és OMG-ART.DB, o si teniu pocs articles i molts clients, el fitxer de clients, el nom del qual és OMG-CLI.DB). Observeu el resultat obtingut i anoteu el nom de les carpetes que continguin els fixers més grans i amb data més recent. El programa mai no esborra dades d'usuari sense el seu consentiment. Però en cas de no trobar-los, l'única solució seria restaurar-ne la còpia de seguretat. Especialment recomanable també és llegir la secció Em falten dades! Què ha pogut passar?

 8. Es pot obtenir un llistat amb les operacions de més de 500.000 Pta (3.005,06€) per a confegir el model 347 d'Hisenda?
  Sí. Traieu el llistat de Vendes (o el de Compres), prement prèviament el botó Aplica dins del requadre Model 347. Veure'n més detalls.

 9. En importar fitxers d'Omega MS-DOS no m'agafa les dades de facturació.
  Aquesta operació no processa els fitxers d'albarans i factures. Canvieu a WinOmega a partir d'una data assenyalada i deixeu la facturació antiga a l'altre programa. En realitat, les factures, una vegada enviades i cobrades (si és que teniu la sort de cobrar-les totes) es poden gairebé oblidar. Vegeu-ne més detalls.

 10. Per què en ordenar els clients per codi em situa el client 100 abans que el 20?
  Com que els codis admeten també lletres, inclús signes de puntuació com el guió, el punt i la barra, entre altres, el criteri d'ordenació ha de ser forçosament alfanumèric, és a dir, caràcter a caràcter, d'esquerra a dreta, segons la codificació ASCII[enllaç extern]. Penseu que els dígits i els signes de puntuació compten com a lletres, i amb aquest criteri, el 100 va abans que el 20, per la mateixa raó que AZZ va abans que BZ. Us suggerim que codifiqueu els clients (i articles, proveïdors, formes de pagament, etc.) amb codis sempre de la mateixa llargada. Per exemple, 001, 002, 003... Us convé llegir també la resposta #115.

 11. Quan intento obrir una segona còpia del programa al mateix ordinador el que fa és maximitzar la primera sessió oberta. Per què no es pot obrir la segona?
  No hi ha cap necessitat, ni té tampoc cap utilitat, tenir el programa obert dues vegades o més en el mateix ordinador. Sí que es pot fer, tanmateix, en diferents punts d'una xarxa local (si en teniu llicència o esteu usant una versió d'avaluació). Obrint WinOmega dues vegades al mateix ordinador es correria el risc de corrompre o espatllar els fitxers de dades d'usuari, a canvi de no res.

 12. Perquè surten les columnes amuntegades quan imprimeixo un llistat a partir d'una reixeta?
  Pot ser que hàgiu seleccionat més columnes de les que caben en el paper. Es pot resoldre imprimint en apaïsat o bé seleccionant imprimir només les columnes visibles. També podeu eixamplar algunes columnes a la reixeta amb l'ajuda del ratolí, o bé emprar paper més ample.

 13. Com puc personalitzar la capçalera d'albarans i factures?
  Entreu a Facturació > Clients > Impressió i premeu damunt la pestanya Textos.

 14. Malgrat que el client té posat 30 dies al camp Forma de Pagament, les factures emeses surten amb venciment immediat.
  Entreu un 30 en el camp Termini de la fitxa del client. Vegeu-ne més detalls.

 15. En el lloc on hauria d'eixir el símbol de l'euro apareix un quadrat.
  Potser tingueu una versió antiga de Windows que encara no reconeix el símbol de l'euro. Si és així, el problema es pot resoldre actualitzant el sistema operatiu. Vegeu-ne més detalls.

 16. Quan dono l'ordre d'imprimir factures amb dues còpies des de la vista prèvia, només n'imprimeix una.
  Amb algunes impressores aquesta opció no és operativa. Tanqueu la vista prèvia i doneu l'ordre des del botó Imprimeix. Vegeu-ne més detalls.

 17. Com puc imprimir etiquetes de només una part seleccionada dels clients?
  Fixeu un filtre a la reixeta de clients. Només els que quedin visibles a la reixeta apareixeran després a les etiquetes.

 18. Com puc imprimir la llista de preus amb només una part seleccionada dels articles?
  Fixeu un filtre a la reixeta d'articles. Només els que quedin visibles a la reixeta apareixeran després a la llista de preus.

 19. Algunes factures em surten impreses en castellà.
  Està previst així per als clients residents fora del País Valencià, Illes Balears, Catalunya o la Franja de Ponent, si bé a la fitxa de cadascun podreu definir lliurement l'idioma en què voleu imprimir-ne els documents. Vegeu-ne més detalls.

 20. En emetre albarans em veig obligat a entrar manualment el tipus d'impost a cada línia. Com es pot automatitzar?
  A Configuració, pestanya Facturació, caldria tenir entrats els tipus d'impost que fareu servir. A més, cada article a la seva fitxa ha de tenir definit també el tipus que se li aplica.

 21. Em trobo que en emetre factures a un client concret mai no apareix la columna de l'impost. Amb els altres sí.
  Comproveu que a la fitxa d'aquest client estigui marcada la casella Impost (IVA o el que correspongui).

 22. Malgrat que tinc definit un fitxer d'imatge perquè m'imprimeixi un gràfic a la capçalera de les factures, el gràfic no hi apareix.
  Verifiqueu que teniu marcada la casella Imatge a Facturació > Clients > Impressió i que el fitxer d'imatge existeix al disc.


 23. Com es pot introduir en una factura un article no registrat?
  Simplement, deixeu en blanc el camp Codi.

 24. Intento emetre rebuts en fitxer però hi ha una factura que no apareix a la reixeta.
  Podria ser que estigués marcada com a cobrada, o potser que el client a la seva fitxa tingui un compte bancari buit o no vàlid. O que la data de venciment sigui posterior a la data de càrrec. Vegeu-ne més detalls.

 25. [OBSOLET en versió 11 i posteriors]

  No és possible arrencar un dels programes de comptabilitat. On pot estar l'error?

  Pot ser que no el tingueu instal·lat a l'ordinador, o bé que la carpeta on es troba no correspongui amb les que WinOmega té previstes per a cercar-lo.

 26. En canviar d'empresa no em permet canviar el nom d'usuari.
  El nom d'usuari és forçosament el mateix a totes les empreses.

 27. Com puc marcar com a pagada una factura de proveïdor amb posterioritat al seu enregistrament?
  Des de Facturació > Proveïdors > Canvis, fent doble clic o prement les tecles Retorn o Espai en el camp Pagada.

 28. En arrencar el programa m'apareix el missatge No es pot inicialitzar el BDE i/o An error ocurred while attempting to initialize the Borland Database Engine (error $2109).
  Això pot ser a causa de diversos motius: (a) Que no heu efectuat una instal·lació completa del programa. (b) Que inadvertidament heu eliminat o reanomenat la carpeta on es troben els fitxers del BDE, probablement a \Arxius de programa\Borland\Common Files\BDE. (c) Que un altre programa us ha modificat una entrada del Registre de Windows. Per a resoldre-ho, el millor que podeu fer és una instal·lació completa de WinOmega des del principi.

 29. Als botons de la pantalla principal no apareixen els gràfics que se suposa que hi haurien d'eixir.
  Instal·leu Internet Explorer 5.0 o posterior al vostre ordinador. Vegeu-ne més detalls.

 30. Us escric des de l'Argentina. La nostra identificació fiscal és el CUIT però a WinOmega posa NIF. Es pot modificar?
  A Configuració, pestanya Facturació, podreu canviar aquesta denominació.

 31. Com puc ocultar el preu de cost i/o el proveïdor a la reixeta d'articles abans de mostrar-la a un client?
  Situeu el punter del ratolí damunt el títol de la columna i acosteu-lo al marge dret. Observareu que el punter canvia de forma. Manteniu premut el botó esquerre i arrossegueu la línia divisòria cap a l'esquerra fins que la columna gairebé desaparegui.

 32. Perquè alguns articles a la reixeta surten en un color diferent?
  És un avís de que la seva existència es troba sota mínim.

 33. Perquè serveix el camp Referència dels articles?
  En realitat per a res. És de lliure utilització de l'usuari, si bé sembla adequat entrar-hi el codi que el proveïdor assigna a l'article, de cara a confegir comandes.

 34. A Canàries fem servir l'IGIC en comptes de l'IVA. Què s'hi pot fer?
  A Configuració, pestanya Facturació, podreu canviar el nom de l'impost.

 35. Què cal fer per a passar un pressupost a albarà o a factura?
  Entreu a Magatzem > Pressupostos > Canvis i accediu al menú Conversió. Vegeu-ne més detalls.

 36. Com puc traspassar les dades d'articles, clients, proveïdors i agents a un full de càlcul, com MS Excel?
  Des d'Utilitats > Fitxers > Exporta exporteu-los en format dBase i després des del full de càlcul obriu els fitxers indicant aquest format. Aquest mètode exporta la totalitat de camps i registres.


  A partir de la versió 6.30 de WinOmega aquesta operació es pot fer de forma més eficient en altres punts del programa, com les reixetes de dades principals i Fitxers > Llistats.


 37. Com puc incorporar a les factures el número de lot (caducitat, traçabilitat, número de sèrie, IMEI, etc) de cadascun dels articles?
  Caldria començar a Configuració, pestanya Facturació, i omplir-hi la casella Seguiment amb la denominació que considereu adient. En aquest punt és molt recomanable que premeu F1 per a conèixer-ne els detalls. A partir d'aquest moment, a totes les factures les línies mostraran un nou camp amb el nom que haureu designat més amunt, on podreu introduir les dades que després sortiran impreses a la factura. Us convé llegir el text d'ajuda disponible en aquesta finestra per a saber-ne tots els detalls, i també la resposta #248.

 38. On puc aconseguir els programes de comptabilitat que tenen enllaç amb WinOmega?
  ContaClip es pot trobar encara en alguns llocs d'internet. Els altres són programes comercials que es distribueixen pels canals normals.

 39. Puc enviar per telefax directament els impresos que emet el programa?
  Sí, a condició que tingueu instal·lat a l'ordinador un telefax com si fos una impressora, que haurà d'estar present al Tauler de Control de Windows, secció Impressores. Una altra solució és contractar un servei de tramesa de faxos a partir d'un fitxer adjunt a un missatge de correu electrònic com, per exemple, el que dóna FaxAway[enllaç extern].

 40. Com es poden incloure línies de comentaris entremig de les línies de detall d'un albarà o factura?
  Deixeu en blanc el codi de l'article, escriviu el comentari a Descripció, i deixeu també en blanc la resta dels conceptes. Si volguéssiu deixar una línia buida, deixeu en blanc la totalitat dels camps i salteu a la següent. Us convé llegir també la resposta #359.

 41. ¿Funciona el programa amb un lector de codis de barres?
  WinOmega es pot fer servir per a llegir codis de barres a condició (1) que el dispositiu lector estigui configurat en emulació de teclat, com ho estan la majoria, (2) que no hi afegeixi caràcters especials no inclosos al codi de barres, i (3) que l'usuari del programa utilitizi com a codi dels articles a WinOmega el seu codi de barres complet. Tanmateix, atesa la gran varietat d'aparells existent al mercat, és recomanable fer proves abans de l'adquisició per assegurar-se del correcte funcionament amb el programa. Us convé llegir també les respostes #51, #256, #346 i #355.

 42. Alguns llistats es veuen correctament des de la vista prèvia però quan s'imprimeixen en paper hi ha conceptes que surten fora del seu lloc.
  Probablement sigui responsabilitat del controlador o driver de la impressora. Comproveu des del Tauler de Control que és el correcte i, en cas afirmatiu, intenteu trobar-ne una versió actualitzada, bé sigui al CD o DVD de Windows o al lloc web del fabricant.

 43. Després d'haver restaurat còpia de seguretat des d'un CD el programa em mostra diverses menes d'errors cada vegada que intento modificar les dades.
  Des de l'Explorador entreu a la carpeta de treball de WinOmega i amb el botó dret del ratolí obriu la fitxa de propietats de cadascun dels fitxers restaurats. A la secció Atributs traieu la marca de la casella Només lectura i premeu el botó Accepta.

 44. Com puc definir un text lliure que m'aparegui fix a tots els albarans i factures?
  Dins el menú Textos accediu al menú Predefinits i creeu-hi el text volgut. Vegeu-ne més detalls.

 45. Quan defineixo un filtre a la reixeta d'articles la navegació pel fitxer va molt lenta.
  És normal que minvi la velocitat si el filtre fixat és molt estret, atès que el programa ha d'anar destriant un a un els registres que compleixen la condició entre molts altres que no la compleixen. El problema no és tan acusat en ordinadors de més velocitat de procés.

 46. En sol·licitar repetidament una vista prèvia de vegades em surt el missatge Access violation at address...
  Es tracta d'un missatge que WinOmega rep de Windows, que intenta accedir a una posició de la memòria RAM i no hi troba les dades esperades. Atès que les funcions que citeu requereixen sovint d'una gran quantitat de recursos del sistema, això pot passar en algunes situacions quan la memòria lliure és insuficient o quan pateix d'una elevada fragmentació. Entre altres motius diversos, incloses interferències externes, l'error pot mostrar-se en obrir un fitxer d'usuari parcialment espatllat, que corromp algun sector de la memòria carregant-hi dades estranyes. Tanqueu el programa i obriu-lo de nou. Si el problema persisteix, reinicieu el sistema. En casos extrems caldria provar amb la restauració de la còpia de seguretat més recent. Us convé llegir també la resposta #382.

 47. He definit un prefix i/o un sufix per a la numeració de les factures però no m'apareix(en) als llistats.
  Principalment per problemes d'espai, el prefix i el sufix no s'inclouen als llistats. Només a la factura, impresa en paper o en format digital. El programa internament processa només el número. Vegeu-ne més detalls. Us convé llegir també les respostes #50, #230, #381 i #393.

 48. Solc emetre molts albarans amb gairebé els mateixos articles, i a final de mes en faig una sola factura. Com ho faig perquè a la factura s'agrupin en una sola línia els articles repetits?
  A la pantalla d'impressió de factures marqueu la casella Articles agrupats. Vegeu-ne més detalls.

 49. A l'any 2018 he posat a les factures el prefix 18-, mentre que l'any passat hi tenia el 17-. Però quan intento entrar un número de factura ja existent a l'any anterior, el programa no me l'admet.
  A efectes de processar dades, WinOmega no té en compte ni el prefix ni el sufix. Només el número del document. Vegeu-ne més detalls. Us convé llegir també les respostes #48, #230, #381 i #393.

 50. Què em cal fer per a imprimir codis de barres?
  Hi ha tres punts al programa on podeu fer aquesta operació de diferents maneres, segons us convingui. Vegeu-ne més detalls.

 51. Aquí a Xile no fem servir la paraula Albarán i al seu lloc tenim Guía de Despacho. Com ho puc canviar?
  Entreu a Magatzem > Sortides > Impressió, pestanya Textos, i a Nom del document podreu configurar aquest mot.

 52. Faig servir el programa amb una impressora d'agulles i la velocitat d'impressió és molt lenta. És possible millorar-la?
  El programa imprimeix en mode gràfic, punt a punt, per una imposició dels controladors o drivers de Windows, i la majoria de les impressores matricials tenen una resposta molt lenta a aquest mode d'impressió. Així que us sigui possible canvieu-la per una d'injecció de tinta o làser.

 53. Tinc la pantalla configurada per a una resolució de 1920x1080 píxels[enllaç extern]. Algunes parts del programa apareixen molt petites i altres, en maximitzar-les, mostren un aspecte lleugerament deformat. Fins i tot algunes pantalles parpellegen.
  És recomanable fer servir una resolució de monitor més petita, o alternativament obrir WinOmega en mode normal, no maximitzat. Té els seus avantatges. Vegeu-ne més detalls.


 54. Què haig de fer quan un client em paga una factura?
  Aneu a Facturació > Clients > Canvis, localitzeu el document i marqueu-hi la casella Cobrada.

 55. Com s'aconsegueix que en facturar albarans s'agrupin els d'un mateix client en una sola factura?
  A la pantalla de facturació d'albarans marqueu la casella Agrupar en una sola factura. Vegeu-ne més detalls.

 56. Com puc canviar el color de la banda blava que apareix a tots els llistats, albarans i factures?
  Per als llistats ho podeu fer des de Configuració. El format dels albarans, pressupostos i factures cal que sigui modificat des de la seva pròpia pantalla d'impressió.

 57. Quina diferència hi ha entre Magatzem > Sortides > Altes > Factura i albarà i Facturació > Clients > Altes?
  Si emeteu una factura des de la primera opció, el programa crearà automàticament un albarà associat. Si ho feu des de la segona, obtindreu una factura sense albarà. Vegeu-ne més detalls.

 58. En intentar obrir l'ajuda em surt un missatge dient L'arxiu d'Ajuda WOMEGACA.CHM ha estat creat per a un llenguatge que no és compatible amb la vostra versió de Windows.
  Acostuma a ser un problema transitori del sistema operatiu que es resol en reiniciar el sistema. Com a norma general, quan us succeeixin coses estranyes o difícils d'explicar, amb aquest programa o amb qualsevol altre, convé que reinicieu l'ordinador i proveu de nou.

 59. És possible intercalar una nova línia de detall en un albarà o factura entre altres ja escrites?
  No, només es pot afegir al final. Però mitjançant la funció Mou pot ser traslladada a la posició que vulgueu.

 60. El programa de comptabilitat no troba el fitxer de traspàs quan dono l'ordre d'importar de facturació.
  Reviseu a WinOmega si teniu ben definida la carpeta per a exportar. Vegeu-ne més detalls.

 61. En emetre una factura o albarà, ¿és obligatori donar d'alta un client o es pot omplir amb les seves dades sobre la marxa?
  No és possible assignar un document a un client si no està d'alta a la base de dades. Com deveu saber, tanmateix, es pot fer l'operació d'alta des de la finestra Cerca sense que calgui interrompre l'emissió del document. Us suggerim que de tant en tant feu una ullada a la reixeta de clients i n'elimineu els que us sobrin.

 62. Voldria enviar la llista de preus als meus clients per email. És possible fer-ho?
  Sí. No només la llista de preus, sinó tots els llistats que tenen vista prèvia poden ser exportats en formats diversos. Des la mateixa vista prèvia deseu-lo amb la funció Anomena i Desa. Vegeu-ne més detalls.

 63. Com puc obtenir un llistat de clients en què només surtin el nom i la població?
  A la reixeta de clients traslladeu i eixampleu o estrenyeu les columnes de manera que només quedin visibles el nom i la població. Tot seguit premeu el botó Llistats i seleccioneu l'opció Visibles a Columnes a Imprimir. Més informació a Reixetes de dades i Llistats. També es pot fer amb més facilitat des de Fitxers > Llistats.

 64. Per anar ràpid, es pot emprar alguna tecla per a acceptar una pantalla d'entrada de dades sense haver d'anar al botó Accepta amb el ratolí?
  En altes i canvis d'articles, clients, proveïdors, agents, albarans, pressupostos i factures, premeu la tecla AvPàg per acceptar els canvis. Sembla molt més ràpid que agafar cada cop el ratolí.

 65. Com puc emetre la llista de preus de manera que només m'hi entrin els articles que he donat d'alta durant la darrera setmana?
  A la reixeta d'articles fixeu un filtre amb la condició següent (per exemple): Alta més que o igual a 30-06-2008.

 66. ¿No podria ser que des de la pantalla principal es pogués accedir de forma ràpida a les funcions més emprades del programa sense que calgui passar pels menús?
  En realitat ja existeix un conjunt de tecles ràpides per a obrir les funcions a què us referiu. Al costat d'algunes opcions de menú veureu indicada la tecla que li correspon, però proveu també de prémer el botó dret del ratolí damunt la pantalla principal.

 67. Quan emetem factures volem que ens hi aparegui la data de venciment. Hi ha cap opció als menús perquè s'hi imprimeixi aquesta data?
  A factures sempre apareix la data de venciment al peu, a condició que sigui distinta de la d'emissió, és a dir, que no siguin de comptat.

 68. A clients hi ha dos camps, proveïdor i comptabilitat. Quina missió tenen?
  A Proveïdor cal posar, si és necessari, el codi de proveïdor que ens assigna aquest client, per tal que després surti imprès a les factures que li emetrem. A Comptabilitat cal entrar el compte on seran adreçades les seves factures en cas que exportem a comptabilitat. Vegeu-ne més detalls.

 69. Mai no faig servir text lliure a les factures. Com puc prescindir d'aquesta finestra a la pantalla d'emissió?
  Obriu el menú contextual dins el mateix text lliure i trieu-hi l'opció Oculta Text.

 70. No m'agrada que surti el nom de la moneda a les factures i altres impresos. Com el puc suprimir?
  Entreu a Configuració, pestanya Fitxers, i deixeu en blanc la casella Nom de la moneda.

 71. Quin format cal donar a les adreces web perquè funcioni la connexió?
  És vàlid qualsevol dels dos habitualment acceptats: El format complet (per exemple, http://winomega.com) i l'abreujat (només winomega.com).

 72. No és possible marcar un número de telèfon. El mòdem no respon.
  Comproveu que a Configuració el port de comunicacions sigui el correcte. Si tot i així no es resol, definiu la ruta de marcat a través de Windows.

 73. Quan premo el botó de configuració d'impressora dins d'una vista prèvia em surt el missatge següent: Error Win32, Codi:123, El nom d'arxiu, directori o etiqueta del volum no és vàlid
  Aquest missatge és generat per Windows i, com és habitual, no aclareix res sobre el que realment succeeix. Molt probablement es tracta que no hi ha cap impressora instal·lada al sistema.

 74. Després de canviar el numero d'una factura durant l'emissió no m'admet l'entrada del codi d'un nou article.
  Quan es canvia aquest número la reixeta perd l'estat que li permet afegir línies i cal prémer el botó amb el signe més per a restaurar-lo.

 75. El compte bancari d'un client no és acceptat com a vàlid pel programa. Com es pot resoldre?
  Per a verificar el número de compte WinOmega fa servir les normes dictades per la banca espanyola. I estem convençuts que aquí el programa no s'equivoca. Us suggerim que desactiveu la verificació del compte bancari des de Configuració, i després entreu aquesta dada a la fitxa del client. Si ho voleu, podeu activar de nou la verificació, ja que el programa no es queixarà pas.

 76. Com puc emetre factures pro-forma?
  WinOmega processa les factures pro-forma com a pressupostos. Però si ho preferiu, podreu canviar el títol del document des de la finestra d'impressió de pressupostos, apartat Nom del document.

 77. És possible imprimir només unes pàgines concretes d'un llistat?
  Si es tracta d'un llistat dels que tenen vista prèvia, és ben senzill. Des de la mateixa vista premeu el botó Imprimeix i us apareixerà una pantalla on podreu seleccionar les pàgines volgudes i, en molts casos, fins i tot el nombre de còpies.

 78. Es poden obtenir escandalls de costos?
  Sí, d'aquells articles que tinguin definits components. Entreu a la finestra de gestió de components i premeu el botó Llistats.

 79. Què significa la casella Ignora filtres que apareix a les finestres d'impressió de llistats?
  Si la deixeu marcada aleshores el llistat inclourà totes les dades existents encara que no compleixin amb les restriccions imposades per l'usuari en aquesta mateixa finestra, com per exemple un interval de dates o de clients, algunes de les quals solen estar definides per defecte.

 80. En arrencar el programa surt un missatge que diu Interface mismatch. Engine version different.
  Podria ser provocat per la instal·lació posterior d'un altre programa que fa servir una versió distinta i més antiga del BDE. Intenteu resoldre-ho reinstal·lant el paquet complet de WinOmega.

 81. Com puc donar d'alta un nou article a mig emetre un albarà?
  Quan el focus estigui en el camp codi, en el cos central del document, apareixerà un botó amb tres puntets. Feu -hi clic, o premeu Control+Retorn, i s'obrirà la finestra de cerca. Premeu-hi el botó amb el signe més.

 82. ¿Existeix l'opció de copia i enganxa albarans? Quan emeto albarans sovint són els mateixos productes per al mateix client però amb data diferent.
  Podeu anar a la pantalla de canvis, cercar-hi l'albarà que voleu copiar, executar la funció Repeteix, i corregir-ne la data si calgués. També és possible canviar-hi el client. La mateixa operació es pot fer igualment amb pressupostos i factures a clients, i comandes a proveïdors.

 83. Què puc fer perquè a un client se li assigni automàticament el preu de venda 2 dels articles?
  Entreu un 2 en el camp Tarifa a la fitxa del client. Si hi poseu un 3, llavors el programa assignarà sempre el preu de venda 3. Vegeu-ne més detalls.

 84. Voldria saber si el fitxer del programa descarregat d'Internet pot ser esborrat del disc dur després d'instal·lat.
  És molt convenient que el guardeu en un dispositiu extern per si calgués reinstal·lar el programa en el futur. En trobareu més informació a Requeriments de sistema.

 85. Alguna vegada em trobo que de sobte els meus fitxers de dades s'han espatllat. Pot ser per una fallada del programa?
  Les dades d'usuari poden corrompre's si s'escauen unes circumstàncies determinades. Per això recomanem que se n'obtingui còpia de seguretat regularment. Trobareu més informació sobre les possibles causes de corrupció de fitxers a Problemes amb els fitxers d'usuari.

 86. Com puc posar el logotip de la meva empresa com a fons de la pantalla principal?
  Creeu un gràfic al vostre gust en un qualsevol dels formats acceptats pel programa (BMP, PNG, JPG/JPEG i GIF), amb unes mides que poden ser qualssevol però preferiblement semblants a la zona central de la pantalla principal de WinOmega. Tot seguit aneu a Configuració, pestanya General, requadre Fons de pantalla, cliqueu al botó annex a la casella Imatge i navegueu pels discos de l'ordinador fins a trobar la ruta on és el gràfic amb el logotip.

 87. En obrir la fitxa d'un article per a modificar-la apareix un missatge dient Registre blocat per un altre usuari.
  Això pot ser causat perquè a un altre ordinador de la xarxa local estan introduint canvis a la fitxa del mateix article. Espereu uns minuts i torneu-ho a intentar. (A Status podreu consultar la llista d'usuaris de xarxa que en aquell moment tenen obert WinOmega.) Si ningú no estigués treballant amb la mateixa fitxa, reinicieu el programa. En cas de persistir el problema, tanqueu el programa a tots els punts de xarxa, i esborreu els fitxers el nom dels quals sigui Pdoxusrs.net, Pdoxusrs.lck i Paradox.lck, a tots els discs del sistema. Vegeu-ne més detalls.

 88. És possible instruir el programa perquè m'avisi?
  Sí, ho pot fer en obrir-lo i/o en tancar-lo. Mitjançant l'agenda fixeu una data qualsevol perquè WinOmega cridi la vostra atenció quan arribi el moment. Amb el Bloc de Notes podeu donar l'ordre de que us avisi a la sortida de la sessió actual.

 89. Si contrasto el gràfic de sortides amb el de facturació en un mateix període observo que alguns valors mensuals no coincideixen. Es tracta d'una errada del programa?
  No ens consta que hi hagi cap fallada en aquest punt, però sí que existeixen diverses causes objectives que poden justificar aquestes diferències. Si us plau, consulteu la secció corresponent.

 90. Cada quan recomaneu fer còpia de seguretat de les dades d'usuari?
  Si feu servir el programa tots els dies, almenys una vegada al dia. I si traspasseu les còpies a un pen drive, manteniu-ne uns quants jocs, per exemple un per als dies parells i un altre per als senars. Verifiqueu-los sovint i renoveu-los periòdicament. Millor encara traspassar-les en dies alterns a dos servidors a Internet. Vegeu-ne més detalls.

 91. Com puc enviar un gràfic per telefax o per correu electrònic?
  Seleccionant com a impressora predeterminada un telefax (cal tenir-la definida al Tauler de Control de Windows) i després donar l'ordre d'imprimir. Per a enviar-lo per email exporteu el gràfic en un dels formats admesos i tot seguit l'adjunteu al missatge, preferiblement comprimit, per a estalviar temps de transmissió. Vegeu-ne més detalls.

 92. Us envio el missatge d'error que ens dóna el programa en fer algunes operacions: Directory is controlled by other .NET file. (Directory \\WinOmega\Dades\ - File: C:\Program Files\2\PDOXUSRS.LCK).

  En obrir qualsevol finestra de dades m'apareix el missatge següent: Table is busy. I tot seguit mostra el nom d'un fitxer.

  En iniciar el programa ens interromp un missatge que diu Error indeterminat en obrir el fitxer ... (Cannot access directory. - File: ...\PARADOX.LCK - File: ...\PDOXUSRS.LCK).

  En començar l'emissió d'un albarà WinOmega mostra l'error Cannot access directory. Share violation. File: \\SERVIDOR\WINOMEGA\PDOXUSRS.LCK. File already exists.

  Després d'anar-se'n la llum el programa em dóna Error intern 531 (.../directory in use by earlier version of Paradox. File or directory does not exist. File: ...\PDOXUSRS.LCK - File: ...\PDOXUSRS.LCK).

  No puc obrir WinOmega. Em dóna aquest missatge d'error: Network initialization failed. - Permission denied. - File: ...\PDOXUSRS.LCK.

  De vegades em surt aquest missatge Multiple .NET files in use. File: (...)\PDOXUSRS.LCK.

  En tots els casos es tracta d'un conflicte del sistema en intentar controlar els accessos compartits als fitxers, i sol passar quan es tanca el programa indegudament, o per haver-se penjat o per un tall d'electricitat. Es pot resoldre tancant WinOmega a tots els punts de xarxa, i eliminant els fitxers Pdoxusrs.lck i Paradox.lck, probablement a la carpeta de treball del servidor i a la carpeta temporal de Windows dels clients, i qualsevol altre, a tot el disc, el nom del qual sigui Pdoxusrs.net. Si esteu treballant amb una empresa diferent de la 1, cerqueu també aquests fitxers a una carpeta amb el número de l'empresa dins la carpeta de treball. Per exemple, si treballeu amb l'empresa 2, el nom de la carpeta serà un 2. Us serà molt útil aprofitar la funció que Windows ofereix per a cercar fitxers en tot l'ordinador per a localitzar-los i eliminar-los amb gran rapidesa. Si el problema persisteix, reinicieu l'ordinador i repetiu l'operació d'eliminar els esmentats fitxers. Us convé llegir també les respostes #237 i #334.

 93. On puc donar d'alta una família d'articles?
  Obriu la reixeta d'articles i entreu al menú Edició. Hi trobareu una funció per a gestionar el fitxer de famílies. També, si ho voleu, a la mateixa fitxa d'articles observareu, junt a la llista desplegable de famílies, una imatge amb el signe més, que us permetrà afegir-ne una de nova al fitxer sense que calgui desplaçar-se.

 94. Observo problemes de lentitud a l'hora d'imprimir. L'ordinador es queda com mort mentre està processant dades per a la impressora.
  Proveu el següent: Amb el botó dret del ratolí obriu la fitxa de propietats de la impressora al Tauler de Control de Windows, i a la pestanya Detalls premeu el botó Configuració de la cua, marqueu Posar treballs a la cua perquè el programa acabi la impressió més ràpid, i marqueu també Inicia la impressió quan la primera pàgina hagi entrat a la cua d'impressió. Comproveu també que no tingueu cap antivirus activat.


 95. Sembla que el programa consumeix excessius recursos del sistema, ja que tinc un ordinador amb 256 MB de memòria i només arrencar ja n'ocupa 64.
  Per tal d'optimitzar els seus processos interns WinOmega duu una gestió dinàmica de la memòria. Si en iniciar troba gran quantitat de memòria lliure, ocupa més espai o, dit col·loquialment, es posa ben ample. Però si un equip disposa de només 32 MB, aleshores el programa es conforma amb molta menys memòria sense que gairebé perdi funcionalitat. Podeu emprar abans i després el programa Mesurador de recursos que trobareu a Inici/Programes/Accessoris/Eines del Sistema per a controlar la memòria que realment ocupa WinOmega.

 96. Introduïm els albarans de proveïdors a Magatzem > Entrades. Seria possible treure un llistat d'un albarà concret a partir del seu número?
  Aneu a Magatzem > Entrades > Canvis, premeu el botó Filtre i definiu Albarà igual al número que voleu. Amb aquesta funció es poden fer moltes més combinacions, com treure la llista de diversos albarans alhora, o obtenir els albarans anterior o posterior a un número determinat, etc. Tot seguit, amb el botó Llistats, ho podreu imprimir.

 97. Com haig de facturar un albarà, i com un pressupost?
  Els albarans es poden facturar des de Facturació > Clients > Albarans, i els pressupostos des de Magatzem > Pressupostos > Canvis, menú Conversió.

 98. Com es pot anul·lar una factura?
  A Facturació > Clients > Canvis premeu el botó amb el signe menys a la part superior de la pantalla. Tingueu em compte que hi pot haver restriccions legals a aquesta operació si es trenca la correlació numèrica de les factures.

 99. Com fer que el programa sigui multiempresa, és a dir, que pugui facturar amb dues empreses, cadascuna amb els seus propis clients, formes de pagament, articles, etc.?
  WinOmega no pot ser usat com a multiempresa, si no és que s'instal·la a dos ordinadors diferents, cadascun amb la seva llicència. Això no obstant, també podeu instal·lar diverses llicències en un mateix ordinador. Per a més detalls llegiu la resposta #365.

 100. En entrar al programa apareix el missatge This control requires version 4.70 or greater of comctl32.dll i els botons surten sense dibuix.
  Podria ser causat perquè teniu una de les primeres versions de Windows 95. Actualitzeu el sistema operatiu.

 101. Com puc canviar l'adreça del client en una factura ja emesa?
  Obriu la fitxa del client a Fitxers > Clients > Canvis i entreu-hi les modificacions necessàries. Tot seguit reimprimiu la factura.

 102. En prémer un botó d'Ajuda surt el missatge següent: El tema no existeix. Poseu-vos en contacte amb el proveïdor de l'aplicació per obtenir un arxiu d'Ajuda actualitzat (129).
  Això vol dir que el fitxer d'ajuda, per algun estrany motiu, correspon a una versió distinta de la de WinOmega. Podreu resoldre-ho reinstal·lant de nou el programa.

 103. És possible emetre ordres de treball per a un taller?
  Si us estimeu més que descomptin l'existència, podeu fer-ho com si fossin albarans a Magatzem > Sortides però canviant-los el nom per Ordre de Treball o bé Treballs en Curs. Si voleu que no descomptin existència, llavors feu-ho com pressupostos a Magatzem > Pressupostos, als quals també podreu donar un altre nom. Tots dos noms poden ser modificats des de la seva pròpia pantalla d'impressió.

 104. És possible dur la gestió d'una planta d'envasat d'oli, de manera que es controlin els components en el moment de la fabricació, no pas quan es ven el producte final?
  Sí és possible. Caldria emprar dues empreses; la número 1 seria la comercial; la número 2, fabricació. Des de l'empresa 2 emetrien albarans d'eixida a fàbrica amb els components necessaris per a l'envasat de l'oli. Aquests albarans descomptarien existència del magatzem, i no serien facturats, ja que els documents emesos en una empresa són independents dels emesos a l'altre. En acabar la fabricació, a l'empresa 1 s'enregistraria entrada del producte envasat, com si es tractés d'un proveïdor extern, i posteriorment s'emetrien albarans i/o factures en eixir la mercaderia per als clients. L'ideal seria treballar en xarxa, amb un mínim de dos llocs, si bé es pot fer també amb un sol ordinador. No heu de definir components per a l'article principal.

 105. Quan vull canviar un preu em canvia tots els que estan a la pantalla. Vull canviar-los un per un, i a més no sé com canviar el cost mitjà.
  La funció Fitxers > Articles > Edició > Preus modifica els preus de tots els articles presents a la reixeta. Per a canviar-los un a un cal fer-ho des de Fitxers > Articles > Edició > Canvis. Per a accedir al cost mitjà cal desmarcar la casella No permetis canvis a dades estatístiques a Configuració.

 106. Cada vegada que arrenco el programa se m'omple la pantalla de l'escriptori amb dotzenes d'icones. A què és degut?
  Reviseu la carpeta de treball, per si la tinguéssiu definida com a Escriptori. Definiu-hi una carpeta diferent per a desar les vostres dades.

 107. Com puc conèixer les dates de venciment en una factura amb cobrament a terminis?
  A les pantalles d'emissió o canvis de factures col·loqueu el punter del ratolí damunt la data de venciment. Apareixerà una bombolla o ajuda emergent amb la llista de dates volguda (només si teniu activades les bombolles a Configuració). També podreu consultar-les a la vista prèvia de la factura, al peu del document.

 108. Es pot automatitzar perquè les factures emeses a un client concret surtin sempre amb els mateixos terminis de cobrament?
  Sí, al camp Termini de la fitxa del client entreu la Clau dels terminis però amb signe negatiu. Vegeu-ne més detalls.

 109. Venc a diversos països i voldria poder incloure articles a factures amb la descripció en diferents idiomes. Hi ha manera de resoldre-ho?
  Completeu la fitxa de l'article original. Tot seguit registreu també, pel procediment habitual, diversos articles addicionals, un per a cada idioma. A la fitxa de cadascun ompliu només la descripció en l'idioma desitjat i el preu de venda, que haurà de ser el mateix que el de l'article original. Finalment, mitjançant la reixeta de components, definiu per a cadascun dels articles traduïts un únic component, que serà l'article original, i introduïu un u (1) en el camp Quantitat. A partir d'aquest moment, quan a un albarà o factura sigui inclòs qualsevol dels articles traduïts, l'existència serà descomptada de l'original però en el document imprès apareixerà la descripció traduïda. I comproveu que no estigui marcada la casella Components a la finestra d'impressió.


 110. Com puc evitar que el programa afegeixi sempre una lletra al final de la identificació fiscal a la fitxa de clients?
  A Configuració traieu la marca de la casella Valida NIF.

 111. En ordenar els articles per nom el programa s'equivoca i posa primer Altaveu de 120W i després Altaveu de 60W.
  Es tracta només d'una anomalia aparent. WinOmega ordena aquest camp amb criteri alfanumèric, caràcter a caràcter (on els dígits i signes de puntuació no són més que caràcters), segons el qual el número 1 va sempre abans que el 6. Podreu resoldre-ho fàcilment anteposant un espai en blanc addicional al número 6. Us convé llegir també la resposta #10.

 112. Tinc un problema amb els terminis de les factures, que fa que no puga traure rebuts amb un sol venciment. Si poso 0, 30, 0, 0 el programa m'emet dos rebuts per la meitat de l'import, un amb data de la factura i l'altre a 30 dies. Si poso 30, 0, 0, 0 no m'ho reconeix. Voldria saber com puc imprimir un rebut amb un sol venciment.
  És molt senzill. A la fitxa del client poseu Termini igual a 30, i quan emeteu la factura accepteu la Clau igual a zero. Per a cobraments en una sola vegada oblideu-vos dels terminis. Aquesta funció està només per a factures que es cobren de manera fraccionada.

 113. Quan obro el calendari en una casella de dates, com puc traslladar-me ràpidament al dia d'avui?
  Feu doble clic damunt el nom del mes. També podeu aconseguir-ho amb el teclat, sense obrir el calendari, prement la tecla "A".

 114. Perquè algunes opcions del menú Facturació > Llistats apareixen inaccessibles?
  Els llistats de terminis i de comissions no té cap sentit que estiguin disponibles si no és que teniu d'alta, almenys, una modalitat de cobrament de factures a terminis o un agent comercial, respectivament.

 115. Després de canviar la carpeta de treball totes les meves dades han desaparegut.
  Probablement estiguin a la carpeta de treball anterior. Quan l'usuari canvia aquest paràmetre, el programa no trasllada les seves dades d'una carpeta a una altra. Només defineix un lloc diferent del disc, o de la xarxa, per guardar els fitxers d'usuari. Si a la nova carpeta no troba fitxers, WinOmega els crea buits.

 116. Com aconsegueixo que el programa no imprimeixi la línia de títols a albarans i factures?
  Configurant el color de fons com a blanc. Vegeu-ne més detalls.

 117. A la descripció d'articles a factures, albarans i pressupostos em deixa escriure 54 caràcters, però a l'hora d'imprimir no s'hi veuen tots, la descripció surt incompleta. Com podem resoldre-ho?

  Quan incloc articles en una factura escrits totalment amb lletres majúscules, després al document imprès la descripció queda tallada pel final. Com puc evitar-ho?

  Feu servir lletres minúscules, descripcions més curtes o una mida de lletra més petita. En fer servir una font amb pas variable, si hi coincideixen moltes majúscules amples, com R, L, W, la descripció de l'article s'allarga massa i excedeix la capacitat prevista. Perquè us en feu una idea, una R majúscula del tipus Arial i mida 8 ocupa 6 píxels[enllaç extern], mentre que la minúscula només 3. I una L majúscula 5 píxels, mentre que la minúscula únicament 1.

 118. Com puc canviar el separador de decimals, atès que sempre surt una coma i jo prefereixo el punt?
  Des del Tauler de Control de Windows, Configuració Regional o Opcions Regionals, pestanyes Número i Moneda, Símbol decimal. Cal que ho feu a totes dues pestanyes perquè funcioni.

 119. Només alguns dels meus clients estan subjectes a recàrrec d'equivalència, però totes les factures que imprimeixo mostren al peu aquest concepte. Com fer-ho perquè només hi aparegui amb els clients que realment el tenen?
  Traieu la marca de la casella Total IVA zero a la pantalla d'impressió de factures.

 120. ¿És possible desplegar el calendari d'una casella de data sense fer servir el ratolí?
  Sí, situeu el focus a la casella i premeu la tecla Control+Retorn. Una vegada obert el calendari us hi podreu moure mitjançant les quatre fletxes.


 121. Cada vegada que intento entrar a una pantalla amb reixeta es penja el programa i em veig obligat a tancar-lo amb Control+Alt+Supr. Les altres pantalles funcionen bé. A què pot ser degut?
  Mireu a Status com teniu configurat el monitor. Si hi posa 16 colors o 256 colors, aquest en podria ser el motiu. Des de les propietats de pantalla de Windows trieu si és possible color de 16, 24 o 32 bits.

 122. Com es pot marcar una casella de verificació des del teclat?
  Amb la tecla Tab situeu el focus a la casella corresponent i després premeu la tecla Espai.


 123. Quan treballem dos equips alhora pot succeir que quedi en un d'ells una factura iniciada. Si intentem cancel·lar-la el programa ens indica que hi ha factures posteriors en curs, i no ens permet abandonar. Per què?
  Treballar en xarxa té molts avantatges, però també algunes limitacions. Si un usuari vol abandonar una factura quan un altre usuari ha emès la factura següent el programa no el deixarà, per tal que no quedin números buits. Si ho permetés, podria passar que aquell número fos assignat a una altra factura en una data posterior, i llavors es trobarien amb que els números i les dates no estan correlacionats, cosa que és considerada per Hisenda una infracció. Us convé llegir també la resposta #156.

 124. He entrat a Configuració per canviar el número de la propera factura i no m'és possible fer-ho.
  Tanqueu totes les còpies del programa en execució a altres punts de la xarxa abans d'efectuar aquesta operació.

 125. Què puc fer quan una factura a terminis es cobra abans d'hora?
  Bé, això no és gaire normal, més aviat el contrari. Però si s'escau o bé us acolliu al descompte bancari, aneu a canvis, entreu la data del dia al camp Cobrada i poseu un zero a Clau. El programa considerarà que ja no queda cap termini pendent.

 126. Voldria saber els passos a seguir al programa per fer una devolució d'articles a un proveïdor determinat.
  A Entrades > Altes caldria enregistrar una entrada de l'article tornat posant signe negatiu a la quantitat. Si la venda ja hagués estat facturada, tanmateix, aquesta operació no s'haurà de fer, ja que se suposa que restaran la quantitat a la propera factura, o n'emetran una de rectificativa per substitució, o una per diferències, i en tots tres casos el programa ja s'encarregarà d'actualitzar l'existència del gènere tornat.

 127. Hem rebut una factura de proveïdor amb base imposable de 396€ i en fer-ne la introducció, el programa ens ofereix l'import de l'IVA com a comprovació de 63€, que és correcte. Però en el llistat de l'IVA suportat apareix com a percentatge de l'IVA 15,9. A què és degut? Tenim quelcom mal configurat?
  És lògic que el llistat mostri 15,9%, perquè és el resultat de dividir 63 per 396. Però no té cap repercussió legal, perquè l'IVA suportat es computa per la quantia i no pel percentatge. Si voleu evitar l'efecte de l'arrodoniment, podeu configurar decimals a totals igual a 2, i entrar 396,00 com a base imposable i 63,36 com a IVA. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment

 128. A les descripcions d'articles fem servir molt el símbol del diàmetre, que correspon al caràcter ASCII 237. Tanmateix, no trobo la manera de poder posar-lo als albarans de WinOmega usant Alt+237.
  Amb el joc de caràcters Arial cal emprar Alt+0216 (en el teclat numèric de la dreta).

 129. I com escric els símbols del metre quadrat (m2) i metre cúbic (m3)?
  Amb el joc de caràcters Arial aquests superíndexs s'obtenen amb Alt+0178 i Alt+0179 (en el teclat numèric de la dreta).

 130. Quan imprimeixo una factura d'un client que no té marcada a la fitxa la casella d'impost indirecte (IVA), el document em surt amb un import d'IVA.
  Això pot ser causat perquè l'emissió de la factura es féu quan el client tenia marcada aquesta casella, i se li tragué la marca amb posterioritat. En aquests casos el programa no corregeix les factures ja emeses. Per resoldre-ho poseu temporalment la marca a la fitxa del client, corregiu després la factura entrant un zero al camp IVA, i traieu la marca de nou al client.

 131. En canviar d'any voldria tornar a la factura número 1 però el programa no m'ho permet, potser per existir aquest número a l'any anterior.
  No hi ha cap necessitat ni obligació legal de canviar la numeració de factures amb l'any, però si malgrat tot voleu fer-ho, existeix un truc molt emprat consistent a començar pel número 180001 l'any 2018, pel 190001 l'any 2019, i així successivament. Si no és que emeteu més de deu mil factures a l'any. Llegiu també la resposta #230.

 132. Emetent albarans de vegades em salto al camp Codi i passo a una línia nova. En tornar a la línia anterior per tal d'omplir el codi, ja no me l'admet i queda el camp blocat.
  Forma part del comportament normal del programa. Només es pot entrar el codi quan al marge esquerre de la reixeta hi ha un asterisc (fitxer en mode Afegir). Si el que mostra és un triangle o el perfil d'una biga, llavors es considera la línia acceptada i no és possible canviar-hi el codi (fitxer en mode Edició). Encara que pot resultar molest, l'única solució és anul·lar la línia i iniciar-ne una de nova.


 133. Algunes línies de separació no apareixen a la vista prèvia, encara que després sí surten quan s'imprimeix el llistat.
  En crear la vista prèvia el llistat és adreçat a un objecte de tipus metafile. Segons el grau d'augment inicial, pot ser que l'escalat del metafile es mengi alguna de les línies. Si definiu un augment més gran llavors les línies reapareixen.

 134. Com puc saber a qui pertany un número de telèfon, independentment de que sigui client, proveïdor o agent?
  Obriu la finestra de Telèfons, seleccioneu la pestanya Tots, premeu el botó Localitza i marqueu-hi la casella Interior i a tots els camps. Entreu-hi el número de telèfon i el programa trobarà ràpidament el seu propietari. Si el teniu d'alta, és clar.

 135. L'existència d'alguns articles no concorda amb el que hi hauria d'haver a partir dels llistats d'entrades i sortides de magatzem.
  Això pot ser produït per múltiples causes. Les que passen més sovint:

  1. En el moment de donar d'alta un article pogué ser introduïda una existència inicial sense que consti, doncs, als registres de moviments.
  2. Amb posterioritat un usuari pot haver modificat manualment l'existència d'alguns articles, potser sense adonar-se'n.
  3. Els llistats d'entrades i sortides poden haver estat obtinguts per a un interval de dates inadequat, o amb filtres de proveïdor o client.
  4. Alguns articles poden tenir, o haver tingut, una marca al camp No actualitzis.
  5. Alguns articles poden tenir, o haver tingut, components.
  6. L'usuari pot haver estat treballant alternadament amb dues còpies o sessions del programa obertes al mateix ordinador (versions anteriors a la 6.30.53).
  7. L'edició inadequada del camp Quantitat a factures rectificatives (Vegeu-ne tots els detalls).
  8. Haver convertit pressupostos a albarà o factura havent canviat després de la seva creació l'opció Actualitza existència a pressupostos a Configuració, o bé tenir aquesta configuració definida de manera distinta en diferents punts de la xarxa local.
  9. Haver eliminat indegudament un albarà o una factura directa, amb la qual cosa es reposen informàticament els articles al magatzem sense que ho hagin fet físicament.
  10. L'existència de fitxers de dades d'usuari en mal estat, danyats o corruptes, o de fitxers índex no sincronitzats.
  11. Errors de recompte en operacions de sortida i/o entrada de magatzem on podria haver hagut una quantitat superior (o inferior) d'articles al que constava a l'albarà.
  12. Furt de gènere sense detectar per part d'algun treballador de l'empresa.

  A més de tot això no s'hauria de descartar alguna mena d'accident informàtic, fallades de transmissió de la xarxa local, caigudes o microtalls del subministament elèctric, errors del sistema operatiu en escriure en disc els fitxers de dades, interferència d'altres programes a memòria, etc., la majoria d'ells difícils de determinar amb posterioritat. Alguns d'aquests problemes podrien ser evitats fàcilment: amb un sistema d'alimentació ininterrompuda (SAI) es poden prevenir les caigudes de tensió i els microtalls. Convé que llegiu també la resposta #273 per seguir un procediment de verificació.


 136. En un ordinador client de la nostra xarxa local el programa, en arrencar, diu repetidament que no troba la carpeta de treball.
  Aneu a Entorn de Xarxa/Cercar PC... o a Els Meus Llocs de Xarxa/Cercar equips..., entreu-hi el nom del servidor, i doneu l'ordre de cercar-lo. Quan el trobi ja podreu obrir WinOmega en el disc local com habitualment.

 137. A la vista prèvia alguns textos que haurien d'eixir en negreta es mostren en lletra normal.
  Això passa quan el grau d'ampliació és petit, per problemes de resolució de pantalla. Premeu el botó Augmentar (més d'una vegada si calgués) i ho veureu correctament. En qualsevol cas el document imprès eixirà com cal, si no és que la vostra impressora té alguna limitació.

 138. En el precís moment d'obrir el calaix de la caixa registradora el programa es queda penjat.
  Comproveu a Configuració, Caixa registradora, que el port estigui correctament definit. Si en teniu dubtes, consulteu el fabricant de la caixa. Us convé llegir també les respostes #256 i #316.

 139. És possible obtenir un llistat d'inventari a 31 de desembre passat?
  A la pantalla del llistat d'inventari trieu la data que voleu.

 140. Nosaltres estem a Mèxic i aquí la separació de milers la fem amb una coma i la de decimals amb un punt. Com es pot arreglar?
  Des del Tauler de Control de Windows, Configuració Regional o Opcions Regionals, pestanyes Número i Moneda, Símbol decimal i Símbol de separació de milers.

 141. Després de donar a un article el codi d'un altre que havia donat de baixa em trobo amb moviments de magatzem de l'article antic que són assignats al nou. És una fallada del programa?
  En eliminar un article (o un client, proveïdor o agent) no són suprimides les seves referències als fitxers auxiliars, perquè potser caldria esborrar línies de factures o eliminar registres d'entrades. Per això és molt aconsellable no reciclar els codis ja fets servir anteriorment, i assignar-ne sempre un de nou.

 142. Tinc un article amb una unitat en existència, intento emetre un albarà a un client i incloure-hi aquest article, i quan hi entro quantitat 1 em diu Existència insuficient. A sota a la barra em marca existència 1, comprovo l'inventari i efectivament en tinc 1.
  Potser tingueu en realitat una existència una mica inferior a 1, però arrodonida a causa de decimals ocults. Per exemple, 0,99. Us suggerim que configureu temporalment decimals a quantitats igual a 4, consulteu l'existència a la fitxa de l'article i corregiu-lo si fos necessari.

 143. La reixeta d'articles mostra un cost mitjà amb el valor 476 però en treure la calculadora en aquest punt pren 476,264300723791507. A què pot ser degut?
  El programa guarda internament els camps numèrics amb molts decimals, per tal de mantenir una més gran precisió, si bé a pantalla només mostra el nombre de decimals que l'usuari tingui configurat.

 144. El llistat de facturació de proveïdors no inclou el camp Referència que per a mi és important. Com l'hi puc afegir?
  Obteniu aquest llistat a partir de la reixeta de factures de proveïdors, on també podreu definir filtres i decidir quins camps incloure.

 145. Tinc un client que em paga per transferència bancària i a la seva fitxa hi ha el número del meu compte IBAN per tal que aparegui a factures. El problema és que en emetre rebuts en fitxer per les normes SEPA el programa hi inclou també els rebuts d'aquest client amb càrrec al meu propi compte.
  A la fitxa del client trieu l'opció Exclòs en el camp Norma SEPA i el programa l'ignorarà quan creeu rebuts en fitxer.

 146. He afegit una imatge a la capçalera de les factures i a la vista prèvia apareix correctament però, en imprimir, el dibuix no es visualitza (apareix en blanc, en negre, o algun altre efecte no desitjat).
  Podria ser que les dimensions totals de la imatge siguin excessives en relació al dibuix en si, és a dir, que tingui molt d'espai en blanc al voltant. L'ideal és que l'amplada total de la imatge no sigui superior a 720 píxels[enllaç extern] i l'alçada no superior a 100.

 147. En emetre un albarà, com puc obtenir la finestra de cerca d'articles de manera que només s'hi vegin els que habitualment em compra el client?
  Manteniu premuda la tecla Shift en el moment de cridar la funció de cerca.

 148. He de confegir un pressupost molt llarg, gairebé igual a un altre que vaig fer dies enrere, però per a un client diferent. Hi hauria alguna manera d'abreviar la feina?
  Des de la finestra de canvis executeu la funció Repeteix, i tot seguit canvieu-hi el client i modifiqueu-hi les línies que calgui. Us convé llegir també les respostes #247 i #268.

 149. En acabar l'entrada d'una sèrie de factures i deixar oberta durant una estona la pantalla per a emetre la següent, el programa ja no em permet tancar-la dient que un altre punt de la xarxa n'ha emès una altra amb un número posterior.
  Quan es treballa en xarxa cal tenir present que en obrir la pantalla d'altes de factures el programa reserva un número del comptador. Si mentrestant un altre punt ha emès altres factures, no seria correcte que el número reservat quedés buit. En un entorn multiusuari és convenient tancar immediatament la pantalla d'altes si ja no ha de ser emprada. Us convé llegir també la resposta #129.

 150. Intento establir un filtre a la reixeta de clients per tal que mostri només els que tenen compte bancari, però no aconsegueixo fer-ho.
  Obriu la funció Filtre i trieu IBAN a la primera casella, conté a la segona i entreu un guió a la tercera.


 151. Quan facturo no m'actualitza l'existència a Fitxers > Articles, tant si ho faig des de Magatzem > Sortides com des de Facturació > Clients. Què haig de fer?
  Us hauria d'actualitzar l'existència. Si no és que teniu marcada la casella No actualitzis a la fitxa de l'article per ser una prestació de serveis, o bé aquest té definits components.

 152. Com puc introduir un codi postal estranger en el programa? Quan intento entrar a la fitxa de client, per exemple, un de Colònia (Alemanya), que és el 50858, m'apareix Saragossa a la província.
  Caldria anteposar el codi de país o estat (codi ISO 3166-1 alpha-2[enllaç extern]). Un exemple, en el cas d'Alemanya, podria ser DE-50858. Us convé també llegir les respostes #173 i #314.

 153. Voldria que a les factures, junt al número i data de l'albarà, s'imprimís també la comanda. Com es pot fer?
  A Configuració, pestanya Facturació, marqueu la casella Inclòs a subtítols. El nom del Camp lliure és convenient que sigui Comanda.

 154. Quan li manes imprimir factures, la impressora no les emet, només treu una línia. Abans sí que ho feia. Tinc una Oki Microline de 24 agulles per a obtenir factures amb còpia, però el programa no la reconeix. A veure si s'hi pot fer res.
  Per a poder usar una impressora, cal que hagi estat instal·lada a Windows. Obriu el Tauler de Control, Impressores, i doneu l'ordre Agregar Impressora.

 155. És possible augmentar la mida de lletra a les línies de detall de la factura impresa?
  A la pantalla d'impressió trobareu el requadre Línies de detall on podreu modificar-ne la mida.

 156. He preparat una factura amb data 4 d'octubre, per a cobrar-la en dos terminis, el primer el 30 d'octubre i el segon el 30 de novembre, però quan li poso a terminis l'opció de 30, 60 dies, el programa m'indica que el primer cobrament s'efectuarà el 4 de novembre i el segon el 4 de desembre. Què cal fer perquè el primer termini es cobri el 30 d'octubre?
  La clau de terminis hauria de correspondre a 0, 30 dies, i a la fitxa del client, al camp Dies de Pagament, caldria entrar-hi 30. Així el programa considerarà que el primer termini és al comptat i el segon a 30 dies, però com que el client paga el dia 30, tots dos pagaments seran traslladats al primer dia 30 que trobarà.

 157. ¿És possible configurar perquè quan estic emetent un albarà, i després d'introduir la quantitat de producte venuda i confirmar-la amb Retorn, salti a la línia següent per a entrar-hi el codi d'un altre article? Actualment em calen quatre Retorns per a completar aquesta operació.
  Senzillament prement la tecla Insert en aquest punt aconseguireu el que voleu.

 158. ¿Hi ha una manera més ràpida d'iniciar l'emissió d'un albarà que no sigui obrint el menú de Magatzem, i després Sortides, Altes i Albarà? Es perd molt de temps fent tot això.
  Amb el botó dret del ratolí obriu el menú contextual a la pantalla principal i trieu aquesta funció o bé, encara més ràpid, premeu Control+B.

 159. Com es pot adaptar el programa per ser usat en un taller d'automòbils?
  La matrícula de l'automòbil s'hauria d'entrar com a Codi del client, cosa que serviria per a fer les cerques. En el camp lliure d'albarans i factures, definible per l'usuari a Configuració, pestanya Facturació, es pot posar el camp Quilòmetres o km. La marca i model del cotxe es poden introduir a la fitxa del client, camp Nom, mentre que el nom real del client s'entra a Nom fiscal, de manera que després apareixeran tots dos a la capçalera de la factura. Si no us agradés posar la matrícula com a codi, també la podríeu incloure junt al model del vehicle. Per a emetre ordres de treball, canvieu el nom dels albarans al menú Magatzem > Sortides > Impressió, pestanya Textos, requadre Nom del document. I finalment, en registrar nous articles és preferible que marqueu la casella No actualitzis quan es tracti de prestacions de serveis en comptes d'articles físics. També podeu usar el camp Notes a la fitxa del client per anotar-hi altres dades, com per exemple el número de xassís o bastidor. Aquest camp es pot bolcar després amb una simple tecla en el camp Text lliure de la factura. En aquest mateix camp de text de la factura es pot també introduir una descripció de l'avaria a reparar.

 160. Com puc obtenir un llistat dels clients que no m'han comprat res en tot l'any?
  A la reixeta de clients premeu el botó Filtre, definiu Darrera venda menys que, i a la tercera casella entreu la data que voleu en format DD-MM-AAAA. En el vostre cas la data hauria de ser el primer dia d'enguany. Tot seguit premeu el botó Llistats.

 161. He fixat un filtre perquè a la llista de preus només surtin els articles d'una sola família, però alguns d'ells no hi apareixen. Pot faltar alguna dada a la seva fitxa?
  Comproveu que a la pantalla d'impressió de la llista de preus estiguin marcades les caselles Articles sense existència i Articles amb preu zero.

 162. ¿Existeix la possibilitat d'augmentar el nombre de cel·les on posem la descripció dels articles, perquè la meva activitat té necessitat de tenir partides per a pressupostos i factures que ocupen més d'una línia? M'agradaria saber si podem arribar a deu, i si no saber quin és el nombre màxim.
  Aquesta possibilitat ja la té prevista el programa. Quan emeteu un pressupost o factura, afegiu-hi tantes línies de text com vulgueu, deixant cada vegada el codi en blanc, i també la quantitat i els preus. No hi ha límit pel que fa a línies de només text. Encara millor, activeu la casella Nova línia automàtica perquè el programa us obri noves línies a mesura que escriviu. També us podria ser molt útil usar la funció Notes de l'article.

 163. Què cal fer perquè en imprimir les factures no em surti cada línia d'albarà? Només vull que m'hi aparegui el número d'albarà, la data i l'import de cada un, i al total la suma de tots els albarans.
  Marqueu la casella Factura resumida a la pantalla d'impressió de factures.

 164. Malgrat que tinc marcada la casella Senyals acústics a Configuració, fa uns dies que el programa no emet cap so amb els missatges.
  Pot ser a causa de diversos motius. A que teniu el control de volum de Windows posat a zero o amb la casella Silenci marcada, o bé que al Tauler de Control de Windows, Sons, heu desactivat els sons d'Informació i/o Exclamació.

 165. Com puc distingir entre clients de diferents estats, ja que el programa no disposa de cap camp amb aquesta finalitat?
  Cal anteposar la lletra o codi de l'estat al codi postal i a la identificació fiscal. Per exemple, FR-12345 o DE-56789. Això us permetrà fixar filtres i emprar l'ordenació per codi postal en les cerques. Us convé també llegir les respostes #160 i #314.

 166. Què cal fer per a copiar les configuracions d'usuari d'una instal·lació a una altra del programa, per no haver d'entrar-ho tot de nou?

  A partir de 1995 Microsoft recomanà insistentment que els programes desessin les configuracions al Registre, en lloc de fer-ho a fitxers individuals amb extensió .ini, tal com es feia amb les versions anteriors del sistema operatiu. Per aquest motiu WinOmegaencara fa servir el Registre de Windows amb aquesta finalitat. Amb l'aparició de Windows 2000, el fabricant canvià la seva recomanació i va suggerir de nou que s'utilitzessin els fitxers .ini, motiu pel qual actualment es pot trobar al mercat programes que segueixen una norma, altres que segueixen l'altra, i molts que fan servir un criteri mixt com és el cas de WinOmega.

  Per a copiar en bloc les configuracions d'usuari de WinOmega d'un ordinador a un altre de la xarxa local caldria fer el següent (anomenarem ordinador origen al que té les configuracions que voleu copiar, i ordinador destinació aquell on cal copiar-les):

  1. Si heu obtingut còpia de seguretat a l'ordinador origen cerqueu, a la carpeta on es troben els arxius més recents de la còpia, dos fitxers el nom dels quals és winomega.reg i winomega.ini, i salteu al punt nº 6. En cas contrari passeu al punt següent.
  2. A l'Escriptori de Windows cliqueu al botó Inicia, opció Executa (o premeu la tecla Windows+R), escriviu Regedit i cliqueu al botó Accepta. S'obrirà un programa anomenat Editor del Registre.
  3. Mitjançant el ratolí expandiu la branca HKEY_CURRENT_USER, expandiu Software i ressalteu la clau Omega Software.
  4. Obriu el menú Registre i trieu l'opció Exporta arxiu del registre.... A Interval de l'exportació trieu l'opció Branca seleccionada. A Nom d'arxiu teclegeu el mot winomega, i cliqueu al botó Desa. Ja podeu tancar l'Editor del Registre (segons la versió de Windows aquesta nomenclatura podria variar). Haureu d'haver obtingut un fitxer amb el nom winomega.reg, no el perdeu de vista.
  5. Cerqueu a la carpeta de WinOmega de l'ordinador origen un fitxer amb el nom winomega.ini.
  6. A través de la xarxa o usant un pen drive porteu els fitxers winomega.reg i winomega.ini des de l'ordinador origen a l'ordinador destinació, assegureu-vos que WinOmega hi està tancat, i copieu-los a la carpeta de configuració, deixant que sobreescrigui els existents. L'emplaçament de la carpeta de configuració pot ser consultat a Status.
  7. Obriu el fitxer winomega.reg des de l'Explorador i doneu la confirmació a la pregunta que us farà.
  8. Obriu WinOmega a l'ordinador destinació i verifiqueu que les configuracions han estat importades. Vegeu també la resposta #319.
  9. Finalment comproveu que la carpeta de treball sigui la correcta.

  Teniu en compte que tots dos fitxers, .reg i .ini, sempre es poden obtenir de la còpia de seguretat més recent.


 167. Quan trec un llistat d'articles per a relacionar-los amb el proveïdor només me'n posa el codi. Què cal fer perquè també hi surti el nom del proveïdor?
  Obteniu aquest llistat des de la reixeta principal d'articles, botó Llistats, després de traslladar i eixamplar o estrènyer les columnes tant com cregueu necessari.

 168. Com puc evitar que als albarans emesos a un client aparegui el nom fiscal?
  A la fitxa del client ompliu el camp nom a adreça de lliurament.

 169. En imprimir factures a un client el programa no fa cas del nombre de còpies que tinc posat a la pantalla d'impressió i me n'imprimeix una més. A què pot ser degut?
  Probablement aquest client té entrat a la seva fitxa un nombre de còpies diferent. Us aconsellem que doneu l'ordre d'impressió des de la vista prèvia.

 170. He definit un filtre a clients posant-hi No paga al igual a agost i em diu Filtre amb sintaxi invàlida.
  Caldria entrar-hi el mes en forma numèrica. En aquest cas No paga al igual a 8.

 171. Havent fixat el nombre de còpies de factures tal com es pot fer individualment a cada client, de vegades passa que n'hem d'obtenir una de nova i quan la imprimim, encara que li indiquem que en tregui una de sola, te n'imprimeix totes les còpies que havíem assignat a aquest client.
  Doneu l'ordre d'impressió des de la vista prèvia.

 172. Hi ha alguna manera de copiar el contingut del camp Notes del client al text lliure d'una factura?
  Seleccioneu l'opció Notes al menú contextual.

 173. Emeto una factura a un client que paga el dia 30, en dos terminis a 60 i 90 dies. La data de la factura és el 31 de gener. El programa em dóna com a venciments el 30 d'abril i el 30 d'abril. A què és degut?
  El primer termini, a dos mesos, seria el 31 de març, però com el client paga el dia 30, el programa ho trasllada al 30 d'abril. El segon termini, a tres mesos, correspondria al 31 d'abril, però com aquest mes té només 30 dies, es queda en el dia 30.

 174. Trobo a faltar uns quants clients que tenia en el fitxer des de fa molt de temps. Han desaparegut de la base de dades. I quan intento donar d'alta una altra vegada algun d'ells el programa m'indica Codi repetit, però aquest codi no apareix.
  És molt probable que tingueu marcada l'opció Oculta inactius a la reixeta de clients. Si és així, traieu-li la marca i apareixeran de nou els clients perduts.

 175. En definir un fitxer gràfic per a la capçalera de factures amb el nom El Meu Logo.bmp, la imatge s'imprimeix correctament, però després de tancar el programa i obrir de nou, a la pantalla d'impressió el fitxer d'imatge ha desaparegut, malgrat haver premut el botó Desa. A què pot ser degut?
  Observeu que el nom del fitxer conté espais en blanc. WinOmega fa un test d'existència d'aquest fitxer, i algunes versions de Windows es confonen i el consideren inexistent. La solució és ben fàcil. Canvieu-li el nom per un que no contingui espais i, per a més seguretat, que no tingui més de vuit caràcters més els tres de l'extensió.

 176. En afegir un article a una factura el programa aplica automàticament un 30% de descompte. D'on pot eixir?
  Pot ser que el client tingui entrat aquest descompte a la seva fitxa. També podria ser causat perquè l'article pertany a una família amb aquest descompte. O que tingueu configurat Aplica darrer descompte i fos aquest el que s'aplicà la darrera vegada a aquest client en aquest article.

 177. Estic provant el programa i configuro correctament els tipus d'IVA i del recàrrec d'equivalència. Però en generar la factura només hi inclou l'IVA i el recàrrec el deixa a zero. Què cal fer perquè efectuï el càlcul correcte?
  A la fitxa del client caldria marcar la casella RE.

 178. He esborrat un client i m'ha quedat un codi buit. Puc ocupar aquest codi amb un altre client?
  Sí ho podeu fer a condició que el client anterior no tingués albarans ni factures al seu nom. Altrament, aquests documents quedarien automàticament assignats al nou client.

 179. De vegades passa que en dur una factura a un client em diu: Fes-me-la amb aquestes altres dades (per exemple d'una empresa seva) i així m'ho podré deduir. Voldria demanar si està prevista aquesta opció.

  En general, com canviar el client d'una factura.

  Entreu a canvis de factures, cerqueu la factura en qüestió, i obriu el menú Edició. Cliqueu a l'opció Client. Si en sabeu el codi de memòria, introduïu-lo a mà a la casella Codi. Si no el recordeu, cliqueu al botó de cerca, el que mostra uns prismàtics, i trieu el client a la finestra que s'obrirà. Finalment cliqueu al botó Accepta.

 180. Com podem posar el nostre logotip a la capçalera de factures, perquè ho intentem amb un gràfic passat per scanner i ens surt massa gran, ocupant gran part del full?
  Amb un programa de dibuix caldria reduir-lo o retocar-lo perquè ocupi com a màxim una amplada de 720 píxels[enllaç extern] i una alçada de 100.

 181. A Facturació > Clients > Albarans, en lloc de prémer a Factura seleccionats, ho he fet per error a Factura tots. Com puc eliminar les factures emeses i tornar a facturar aquests albarans a final de mes?
  A Facturació > Clients > Canvis, una a una, premeu el botó Baixa existent a la part de dalt de la pantalla. Aquestes factures desapareixen, però els albarans associats es mantindran com a pendents de facturar. Després d'aquesta operació és important executar la funció Verificació i revisar el comptador de factures a Configuració.

 182. He detectat una possible errada en el programa. A una factura amb base imposable 100,00 li afegeix 21% d'IVA amb el valor 13,50, i l'import total queda en 113,50. Com s'explica això, ja que el 21% de 100,00 és 21,00?
  El motiu més probable és que a algun dels articles de la factura inadvertidament se li hagi entrat un tipus d'IVA diferent de 21%, fins i tot el tipus zero. Us suggerim que ho reviseu.

 183. Treballem amb preus amb IVA inclòs. En facturar 100 targetes prepagament de 5,00€ amb un 20% de descompte, em dóna un import total de 399,30€ en comptes de 400,00, com seria d'esperar.
  A causa dels arrodoniments a dos decimals que el programa ha de fer, aquest resultat és matemàticament correcte dins el subconjunt de nombres amb dues xifres decimals. Si us plau, observeu-ne els detalls: 5,00 sense el 21% d'IVA suposen 4,13, després s'hi aplica el 20% de descompte, i surten 3,30, que multiplicat per 100 unitats dóna 330,00, i si s'hi afegeix el 21% s'obté finalment 399,30. Per a obtenir el total caldria augmentar a Configuració el nombre de decimals a preus fins a 4 o 5, per tal que els càlculs es facin amb més xifres significatives. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment

 184. Per un embús a la impressora no he pogut obtenir el llistat de rebuts en fitxer. Com que es tracta d'un nombre molt elevat de rebuts, és molt laboriós repetir tot el procés. Hi ha cap manera més fàcil d'obtenir-lo?
  Cerqueu un fitxer a la carpeta de programa amb el mateix nom escollit per al fitxer de rebuts però amb extensió TMP, obriu-lo amb el Bloc de Notes de Windows (Notepad.exe) i doneu l'ordre d'imprimir.

 185. Us adjunto una mostra del llistat d'IVA on podreu apreciar que el total de l'IVA repercutit, 9.286,36, no correspon exactament al 21% de la base imposable de les factures emeses, 44.220,57, i caldria que fos en realitat 9.286,32, amb una diferència de 4 cèntims, cosa per la qual Hisenda em podria cridar l'atenció.
  En primer lloc estigueu tranquil perquè ningú no us dirà res per aquesta ínfima diferència. I en segon lloc sapigueu que això té una explicació matemàtica senzilla. Una de les factures té una base de 184,06. El 21% d'IVA puja a 38,65. Però si useu una calculadora, veureu que en realitat hauria de ser 38,6526. L'arrodoniment a dos decimals obliga el programa a prendre 38,65, amb una molt petita diferència. Com que aquesta situació es repeteix a moltes de les factures, i encara que es puguin compensar entre elles, és lògic que el resultat final estigui lleugerament desviat. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment

 186. Darrerament estic notant una lentitud exasperant quan treballo amb WinOmega. Què està passant?
  Si teniu instal·lat un antivirus o programes anti malware i spyware, proveu de desactivar-los, perquè aquesta és una causa freqüent. És molt probable també que tingueu poca memòria RAM[enllaç extern] disponible, o que el microprocessador o CPU[enllaç extern] sigui massa lent (consulteu aquests valors a Status i vegeu si compleixen les recomanacions de la secció Requeriments de sistema). O que tingueu la carpeta de treball en un dispositiu connectat per USB. O que hi hagi altres programes (poc visibles) a memòria que alenteixin les operacions en acaparar una part important del temps del microprocessador o CPU. O que quedi molt poc espai lliure al disc dur, insuficient per al swapping o paginació[enllaç extern] de Windows. O que el disc dur del servidor (si treballeu en xarxa) estigui molt ocupat amb altres tasques. O que teniu el disc dur massa fragmentat. O que estigueu a una xarxa local amb escassa velocitat de transmissió i fitxers de dades de mida molt gran. O que les vostres dades hagin crescut molt en poc temps. O que Windows estigui esgotant els recursos del sistema en aquesta sessió, cosa que es corregeix reiniciant l'ordinador. O una combinació d'uns quants d'aquests factors.


 187. Malgrat que tenim la impressora correctament instal·lada a Windows, en els llistats ens apareixen alguns caràcters estranys i diverses línies surten migpartides.

  La vista prèvia dels llistats i factures surten buides, i en donar l'ordre d'imprimir, em treu unes quantes pàgines en blanc.

  En fer un pressupost i obtenir la vista prèvia apareixen 5134 pàgines totes buides i un zoom del 1213%.

  En el procés d'impressió participen almenys tres programes. WinOmega, Windows, i especialment el programa controlador o driver de la impressora. Quan hi ha problemes la causa pot venir de qualsevol dels tres. Si sospiteu de WinOmega, us suggerim que el desinstal·leu, i l'instal·leu de nou. Encara que allò més probable és que vingui del controlador de la impressora. En aquest cas caldria fer el mateix, desinstal·lar-lo i instal·lar-lo una altra vegada des del CD o DVD de Windows o el de la impressora, o millor descarregar-ne una actualització de la pàgina web del fabricant. En altres casos passa que hi ha diverses impressores instal·lades a Windows i algú hi ha canviat la predeterminada, i n'ha seleccionada una altra amb funcions especials (per exemple, impressora per a etiquetes). Reviseu el Tauler de Control per si fos aquest el problema. Comproveu també dins de WinOmega, a les pantalles d'impressió de factures, albarans, pressupostos i comandes, que la impressora seleccionada sigui l'habitual i que no hagi estat canviada per una altra. De vegades s'ha observat també que alguna de les fonts instal·lades està corrupta i crea problemes d'impressió, que es resolen amb la seva reinstal·lació. La font més usada pel programa és Arial. Ja com a darrer recurs, aconsellaríem efectuar una reinstal·lació completa de Windows, prèvia obtenció de còpies de seguretat de totes les vostres dades.


 188. Per què cada vegada que modifico el preu de cost o el de venda es canvien el marge i l'increment?
  Aquests dos camps no són persistents, sinó calculats sobre la marxa pel programa. A mesura que l'usuari canvia els preus, WinOmega els recalcula. En trobareu més detalls a la secció d'altes i canvis d'articles.

 189. Per què el programa, a facturació, aplica el descompte al preu unitari i no pas al resultat de multiplicar el preu per la quantitat del producte venut?
  Té la seva lògica. Imagineu-vos un article que veneu a 81,25 i li apliqueu un 15% de descompte. Si treballeu amb preus amb dos decimals, el preu real de l'article serà 69,06. Si en veneu 100 unitats, facturareu 6.906,00. Però si es fes com proposeu, llavors facturaríeu 6.906,25, i el client us podria reclamar, amb raó, els 25 cèntims en excés.

 190. Ens agradaria incloure a totes les factures les condicions de venda de l'empresa i altres informacions. Com es pot fer?
  Si el text no és gaire llarg, fins a 2048 caràcters, ho podeu posar a la línia Peu a la pantalla d'impressió de factures, pestanya Textos. Amb textos de més llargada podeu emprar la funció Text lliure fix, on a més són admesos diversos idiomes.


 191. Tenim els clients dividits en rutes, a les quals donem un número, per a treure'ls després als llistats i passar-ho als comercials. Existeix alguna casella a la fitxa del client per poder-hi posar la ruta i posteriorment treure-la per impressora?
  No hi ha cap camp previst per a això, però molts usuaris fan servir amb aquesta finalitat el codi del client, que permet fins a 10 caràcters. Per exemple, podeu anteposar a la numeració unes lletres o números que identifiquin la ruta. Això us permetrà definir filtres i seleccions a llistats i reixetes.

 192. Quan acabo l'emissió d'una factura i s'envia per email, el programa es queda aturat durant una bona estona fins que es completa l'enviament. ¿No seria possible fer aquesta operació en segon pla per no perdre temps?
  Efectivament. Podeu fer que l'operació s'executi en segon pla activant el Mode asíncron a Configuració.

 193. Després d'haver enviat un pressupost per email el client m'ha demanat que li afegeixi un nou article. Què cal fer per a enviar de nou aquest pressupost amb la modificació incorporada?
  Entreu a la pantalla de canvis, i després d'introduir-hi el nou article, premeu el botó Impressió, poseu el nombre de còpies a zero si cal, i premeu el botó Imprimeix.

 194. Voldria obtenir un llistat d'inventari, però valorat per preu de venda i filtrat per més d'una família. Al menú de Magatzem > Llistats no he pogut trobar aquesta opció.
  Obriu la reixeta principal d'articles, fixeu-hi un filtre segons les vostres necessitats, configureu-hi l'amplada i posició de les columnes al vostre gust, i premeu el botó Llistats.

 195. Vull crear lots de productes de tal manera que no hagi d'afegir a la factura tots els elements que els formen, sinó que només triï el lot i automàticament surtin reflectits a la factura tots els seus membres. Hi ha alguna manera de fer-ho?
  Sí, podeu fer-ho fàcilment amb la funció de components que el programa inclou. Vegeu-ne més detalls.

 196. En modificar una data manualment, com puc aconseguir que no s'esborri la data existent a la casella, de manera que pugui teclejar només els dígits que canvien?
  Premeu la tecla Inici abans de començar. Això és vàlid, en general, per a qualsevol casella d'entrada de dades. En alguns casos també pot ser útil prémer la tecla Fi.

 197. Cada vegada que imprimim una factura hem d'entrar manualment a la capçalera les dades d'identificació de la nostra empresa. Què cal fer perquè s'hi mantinguin?
  Senzillament prémer el botó Desa disponible a la mateixa pantalla d'impressió.

 198. Tenim a la nostra impressora paper continu de 12 polzades, però a cada factura es produeix un desplaçament cap amunt. Com hem de configurar el programa per tal que això no passi?
  Caldria anar a Facturació > Clients > Impressió, pestanya General, i definir-hi al format de pàgina la longitud del paper continu com a 304,8 mm - 12". I comprovar també que la impressora estigui configurada per a aquesta mida.

 199. En definir un filtre al fitxer d'articles hi entrem Existència menys que 0, però el programa hi inclou també aquells que tenen el camp buit. Com ho podem evitar?
  Caldria definir-hi una condició addicional amb Existència desigual a null, i marcar la casella Compleix totes les condicions.

 200. ¿És possible imprimir albarans i factures en paper de mida quartilla / DIN A5?
  La longitud més curta per a un albarà o factura són 157 mm. Però és possible imprimir-los en mida quartilla o DIN A5, la meitat d'un DIN A4 (uns 148 mm), a condició de que no us faci res tenir les dades bancàries just a l'extrem inferior del full. Us suggerim fer-ne proves abans.

 201. En intentar canviar la carpeta de treball el programa no m'ho permet i mostra el missatge Carpeta reservada. Què cal fer?
  Si la carpeta que seleccioneu té Temp com a nom és normal que rebeu aquest missatge. Procureu seleccionar una altra carpeta que no tingui aquest nom. Tampoc no està permès assignar com a carpeta de treball les carpetes denominades 2 a 9, que corresponen a les distintes empreses.

 202. Intento enviar correu electrònic des de la vista prèvia però no em funciona. Què pot succeir?
  Reviseu a Configuració, Comunicacions, que tots els paràmetres siguin els correctes. Si teniu marcada la casella Requereix autenticació, proveu de desmarcar-la si la vostra connexió no la necessita.

 203. Per a la facturació de cada exercici fiscal he estat usant un número d'empresa diferent, però ara se m'han acabat les empreses disponibles. Què cal fer per a començar el nou any?
  L'operació de separar la facturació per empreses segons l'any no és recomanable. Llegiu també la resposta #230

 204. Voldria saber si quan eliminem un article de la base de dades també s'elimina la seva imatge si en tingués.
  En donar de baixa un article la seva imatge associada també és eliminada de la base de dades (amb WinOmega Light, no s'aconsegueix una disminució efectiva de la mida del fitxer fins que s'executa la funció Utilitats > Fitxers > Compacta).

 205. De vegades fem una venda abans que els articles tinguin entrat el preu de cost, que registrem amb posterioritat. Quan obtenim un llistat de marge, el cost apareix com a zero i el marge és del 100%. Com ho podem resoldre?
  El programa pren el preu de cost en el mateix moment de l'emissió del document i canvis posteriors no hi afecten. Si no fos així, en calcular el marge de factures antigues amb preus de cost moderns els resultats podrien no ser correctes. Vegeu-ne més detalls.

 206. Sóc professional dedicat a l'assessorament personal i empresarial. De vegades faig pagaments per compte del client (impostos, notaris, registres...) o bestretes, i no trobo la manera d'incloure-ho a la factura sense que m'afecti la base de l'IVA.
  Doneu d'alta aquests serveis com si fossin articles, marqueu-hi la casella No actualitzis, i en el camp IVA trieu el valor Zero. Si preferiu no donar-los d'alta, simplement, en emetre la factura entreu un zero a la columna IVA.

 207. Treballant en xarxa, en donar d'alta un article em surt el missatge Codi reservat per un altre usuari. Per què passa?
  Probablement un altre usuari de la xarxa està intentant enregistrar un altre article amb el mateix codi, acció que no està permesa. Parleu amb l'altre usuari i, en cas de persistir el missatge, tanqueu momentàniament el programa a tots els punts de la xarxa i obriu-lo de nou.

 208. En el llistat d'entrades es podria posar una casella que en marcar-la restringís l'interval de dates només al dia d'avui. Seria molt útil per obtenir ràpidament allò que ha entrat en el dia actual.
  Feu-ho així. Quan el focus es trobi a la casella Data inicial, premeu la tecla "A". Això és vàlid per a qualsevol llistat.

 209. Enregistro un nou article i n'entro els preus de cost i de venda (0€ i 24€ respectivament). Emeto un albarà i n'obtinc el llistat de marge de beneficis. Tot correcte (net: 24€). Després en modifico el preu de cost a 16€. Faig un nou albarà i miro de nou el marge. Hi apareix un error, ja que diu que continua essent 24€ quan hauria de ser 8€. El preu de cost també és incorrecte, perquè hi posa 0€ una altra vegada.
  Per al càlcul del marge el programa no pren el preu de cost actual sinó el preu de cost mitjà existent en el moment precís d'emetre l'albarà o factura. Si enregistreu les entrades a través de Magatzem > Entrades > Altes, WinOmega us recalcularà aquest camp automàticament. Però si modifiqueu el preu de cost manualment, caldria també canviar manualment el cost mitjà.

 210. Observo que el marge de benefici en un albarà es calcula prenent el cost mitjà en lloc del real, amb el falsejament que això suposa, atès que, per exemple, un producte l'hem adquirit a un cost de 169€, després a 88€, i ara a 69€, cosa habitual en el sector de la informàtica. Voldria saber si hi ha alguna forma que el càlcul del marge s'efectuï sobre el preu de cost actual.
  El preu de cost mitjà és el cost real de l'article que teniu a magatzem. Si durant el procés d'entrades i sortides es barregen unitats d'aquest article adquirides a 88€ amb altres comprades posteriorment a 69€, el programa realitzarà un càlcul ponderat del preu de cost, de manera que correspongui al cost que realment té el producte emmagatzemat. Per exemple, si teniu 10 unitats adquirides a 88€ i 50 comprades a 69€, és obvi que el cost real conjunt no seran pas 69€. Emprar per al càlcul del marge el darrer preu de cost, ignorant que existeixen unitats adquirides amb un altre preu distint, sí que seria falsejar-ne el resultat. Us suggerim que llegiu en aquesta mateixa Ajuda, a altes d'articles, com es calcula el cost mitjà.

 211. Com puc conèixer quines quantitats d'un article determinat estan pendents de servir pel proveïdor i les dates previstes de lliurament?
  Ho podeu consultar fàcilment a Fulleja, i també a les pantalles d'altes i canvis d'albarans, factures i pressupostos, funció Previsió. Llegiu també la resposta #311.

 212. Acabo d'emetre un fitxer de rebuts per la norma SEPA, però ara voldria tornar enrere perquè m'he equivocat. Com cal fer-ho?
  Aneu a la pantalla de canvis de factures i esborreu manualment la data de cobrament de totes les que han estat incloses al fitxer. Tot seguit ja podreu descartar aquest fitxer, perquè les factures apareixeran de nou a la reixeta de rebuts pendents. Per a esborrar la data de cobrament simplement premeu la tecla Supr.

 213. Com puc saber quin és el meu número de registre d'usuari?
  Aquest número figura en diversos punts del programa: A la pantalla principal, a la part superior, entre parèntesis a continuació del nom d'usuari, al menú Ajuda > Status, i a Ajuda > Número de Registre. Si esteu usant una versió d'avaluació, tanmateix, aquest número no existeix.

 214. Quan intento introduir modificacions a una factura emesa el programa no m'ho permet. Què em cal fer?
  El més probable és que a Configuració, Seguretat, hàgiu definit alguna mena de protecció per a impedir aquests canvis.

 215. Com puc enviar per email al client un pressupost o una factura sense que calgui imprimir-lo en paper?
  A la pantalla d'impressió entreu nombre de còpies igual a zero, sense descuidar-vos de configurar la resta de paràmetres al requadre Correu electrònic. Us convé llegir també la resposta #242.

 216. Com puc assegurar-me que una factura ha estat realment enviada al client per correu electrònic?
  Obriu l'Explorador d'arxius i aneu a la carpeta que trobareu definida a la casella Carpeta del requadre Correu electrònic a la pantalla d'impressió, cerqueu un fitxer el nom del qual comença pel codi del client, seguit d'un guió, la lletra F i el número de la factura. Si el nom d'aquest fitxer conté un guió al principi, abans del codi del client, és que el programa l'ha enviat. Una altra cosa diferent és que el client l'hagi rebut, ja que això depèn d'altres factors externs. Aquesta funció no està operativa quan es troba marcada la casella Mode asíncron a Configuració.

 217. Necessito que a la llista de preus només apareguin inclosos els articles d'unes famílies determinades, les que jo triï.
  Caldria fixar prèviament un filtre a la reixeta general d'articles, de manera que només hi siguin mostrades les famílies que voleu.

 218. Havia emès una factura i ara l'he anul·lada. Voldria substituir-la utilitzant el mateix número que he eliminat. Quin és el procediment que em cal seguir?
  Inicieu l'emissió d'una nova factura i, després d'acceptar-ne el client, canvieu-li manualment el número que el programa li haurà assignat com a predeterminat fent clic al botó que es troba a la dreta de la casella numèrica.

 219. Voldria saber què recomaneu fer amb el canvi d'any, quines són les operacions a realitzar amb la facturació en canviar un exercici fiscal.
  Aquest document ha estat traslladat al nostre Centre d'ajuda.

 220. Com puc emetre una factura rectificativa?
  Accediu a Facturació > Clients > Canvis, localitzeu la factura que voleu rectificar, obriu el menú Edició, i executeu l'opció Rectificativa. Després de la confirmació apareixerà a pantalla la nova factura, en principi igual a la rectificada. Afegiu-hi o corregiu-hi les línies que cregueu necessari, i feu constar al text lliure el número i data del document original i la causa de la rectificació. L'existència dels articles a magatzem no s'actualitza per la simple acció de crear la factura rectificativa, però sí que es fa així que l'usuari introdueix qualsevol modificació al camp quantitat. Tingueu en compte que una factura rectificativa no funciona com una factura d'abonament. És una factura que es crea per a corregir una altra factura que contenia algun error amb repercussions fiscals (base imposable, impost indirecte, dades del client, devolució de mercaderia, o altres). Una vegada emesa la rectificativa aquesta substitueix a efectes fiscals la factura rectificada, malgrat que cal conservar tots dos documents. Vegeu-ne més detalls.

 221. M'he adonat que a l'arxiu digital no es mostren totes les factures que he creat. Quin en pot ser el motiu?
  Hi pot haver diverses causes. Les factures (o albarans, o pressupostos) que no apareixen a l'arxiu digital poden haver estat impreses a través de la vista prèvia o simplement no haver estat impreses encara. Aquest arxiu només s'actualitza quan es dóna l'ordre d'imprimir des de la pantalla d'impressió de factures, encara que el nombre de còpies estigui definit a zero, i fins i tot quan no s'hi accedeix explícitament per tenir definida la impressió com a Directa en el moment de l'emissió del document. Una altra causa podria ser que la ruta de la carpeta de l'arxiu digital hagués estat modificada manualment per l'usuari a Configuració, pestanya Fitxers, requadre Arxiu digital, de manera que podrien existir documents repartits en més d'una carpeta, els d'abans i els actuals. Per a completar l'arxiu amb els documents que hi falten caldria obrir la pantalla d'impressió, definir-hi l'interval de numeració, posar el nombre de còpies a zero, i llevar les marques d'Envia al client i Posa'm en còpia oculta. Finalment cliqueu al botó Imprimeix.

 222. A albarans, factures i pressupostos, ¿no pot eixir un apartat d'observacions o comentaris? Em cal posar el tipus de màquina o reparació realitzada.
  Hi ha dues possibilitats: Fer servir el text lliure, sense límit d'espai, i introduir-hi línies addicionals, deixant el codi en blanc, on podreu escriure fins a 54 caràcters a cadascuna. Activeu la casella Nova línia automàtica perquè el programa us obri noves línies a mesura que escriviu.

 223. Vull que el número del proper albarà sigui el 200 i així ho he posat a configuració. Però en iniciar-ne un de nou el programa li assigna el 231.
  És probable que el número 200 ja existeixi. Comproveu-ho i trieu-ne un altre. Per raons d'integritat de les dades WinOmega no permet que dos albarans tinguin el mateix número. Una altra solució seria canviar a una altra empresa.

 224. A la fitxa d'un article apareix com a darrera venda una data que no hi correspon, perquè d'aquest article mai no n'hem venut cap.
  Això pot ser motivat per diverses causes. (1) Haver emès un albarà o factura amb aquesta data i posteriorment haver-ne eliminat la línia o tot el document, (2) Haver modificat manualment la data a la fitxa de l'article.

 225. Com puc emetre una factura recapitulativa?
  A la pantalla d'impressió marqueu la casella Albarans identificats, però teniu en compte les limitacions legals relacionades amb la data de les distintes operacions.

 226. Cal tenir en compte res especial per a fer servir WinOmega en Windows 10, 8.x, 7 i Vista?
  En primer lloc és altament recomanable que l'usuari de WinOmega sigui un usuari de Windows del tipus Administrador (no del tipus Limitat). Si no fos així, accediu de nou a Windows com a usuari administrador.

  Sol ser necessari també executar el programa com a administrador, que és una cosa diferent. Un compte d'usuari pot tenir assignats privilegis d'administrador, però les aplicacions que s'hi executin, per raons de seguretat introduïdes per Microsoft a partir de Windows Vista (per exemple, evitar l'acció de malware o altre software no desitjat), no hereten aquests privilegis si no és que han estat prèviament aprovades, o l'usuari ho autoritzi explícitament. Per a configurar-ho, amb el botó dret del ratolí obriu la fitxa de Propietats de l'accés directe que habitualment fareu servir per a obrir WinOmega (en la majoria dels casos es trobarà a l'Escriptori de Windows, altres cops en el botó Inicia), obriu la pestanya Compatibilitat, requadre Configuració o Nivell de privilegi, marqueu la casella Executa aquest programa com a administrador i cliqueu al botó Aplica. Però no marqueu la casella Executa aquest programa en mode de compatibilitat per a..., atès que en alguns casos WinOmega es penja en activar la compartició de fitxers si treballeu en xarxa. Finalment tanqueu els quadres de diàleg amb el botó Accepta. Si voleu que tots els usuaris registrats a Windows executin WinOmega com a administrador, i per tant que tots accedeixin a la mateixa base de dades, en el quadre de diàleg anterior cliqueu al botó Canvia la configuració per a tots els usuaris (Windows 10, 8.x i 7) o Mostra la configuració per a tots els usuaris (Windows Vista).

  Tingueu molt present que en cas de no haver definit com cal aquestes configuracions, quan es canviï l'usuari de Windows la carpeta de treball definida a WinOmega podria també ser canviada automàticament pel sistema sense avís previ, de manera que us trobareu amb unes dades diferents, o senzillament sense.

  A partir de Windows Vista el sistema operatiu tendeix a usar una carpeta de dades diferent per a casa usuari i si aquest posa els seus fitxers de dades a la mateixa carpeta de programa, quan WinOmega no s'executa com a administrador el sistema col·loca aquestes dades pel seu compte en una carpeta reservada a l'usuari actiu de Windows, una operació denominada tècnicament UAC Virtualization. En aquest cas la carpeta de treball caldrà que la cerqueu a la ruta \Usuaris\[usuari]\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\WinOmega, on [usuari] ha de ser substituït pel nom de l'usuari de Windows, i Program Files podria també anomenar-se Program Files (x86), Arxius de programa o similar, segons la versió de Windows. Si no poguéssiu veure aquesta carpeta amb l'Explorador, obriu la fitxa Opcions de la carpeta, pestanya Veure, Arxius i carpetes ocults, i marqueu la casella Mostra tots els arxius i carpetes ocults. En altres versions de Windows cal obrir la pestanya Visualització i marcar la casella Elements amagats, o una cosa semblant.

  Tanmateix, pot ser que en determinats casos a algú li convingui emprar WinOmega com a usuari limitat. Si coneixeu bé el funcionament de Windows (si més no pel que fa a la gestió d'usuaris), i sabeu el que voleu, i esteu disposat a assumir-ne les limitacions, feu-ho sota la vostra responsabilitat.

  Si cada cop que obriu WinOmega es mostra un quadre de diàleg demanant Voleu permetre que aquest programa d'un publicador desconegut faci canvis a l'equip? i voleu evitar-ho, cliqueu a Canvia la freqüència amb la qual apareixen aquestes notificacions, desplaceu la barra verticalment fins a baix on indica No notificar-me mai, i cliqueu al botó Accepta.

  Si continueu tenint problemes amb la carpeta de treball, especialment en Windows Vista, proveu de desactivar l'UAC o Control de comptes d'usuari. Amb aquest fi obriu el Tauler de Control de Windows, icona Comptes d'usuari, cliqueu a Activa o desactiva el control de comptes d'usuari, i traieu la marca de la casella Fes servir el control de comptes d'usuari (UAC) per a ajudar a protegir l'equip. Amb Windows 7 aquesta operació es fa al Tauler de Control, Comptes d'usuari i protecció infantil, tot seguit cal obrir Sistema i seguretat, clicar a Canvia configuració de control de comptes d'usuari i abaixar la barra arrossegant-la.

  Solució alternativa: Alguns usuaris del programa ho han resolt amb un altre procediment que consisteix a crear una carpeta amb el nom WinOmega dins d'Els meus documents, i definir-la des de dins del programa com a carpeta de treball, si bé això no eximeix totalment d'executar el programa com a administrador ja que ha de tenir igualment permís per a escriure les configuracions d'usuari a un fitxer local. Si hi introduïu aquest canvi caldrà que traslladeu manualment els vostres fitxers de dades a la nova carpeta mitjançant l'Explorador d'arxius, perquè aquesta operació no es fa automàticament. Altres han instal·lat el programa a una carpeta de nova creació que NO estigui dins Arxius de programa, Program Files, Program Files (x86), o un nom similar (per descomptat, no s'hi val tampoc l'Escriptori ni la carpeta o directori arrel). En qualsevol cas cal fer proves prèvies abans de considerar-ho com a definitiu. Si no funcionés com cal sempre es pot reinstal·lar el programa a la carpeta per defecte i complir amb les instruccions més amunt.

  Advertiment: En futures versions o revisions del sistema operatiu qualsevol de les configuracions indicades més amunt podria variar, en el qual cas l'usuari hauria de llegir l'ajuda de Windows, o adreçar-se al suport tècnic de Microsoft.

  Us convé llegir també les respostes #94, #334 i #380.


 227. Com cal entrar un article assignant-lo a un client per a obtenir després un llistat d'articles que ha comprat aquest client en particular?
  Aquesta operació és feta pel programa de manera automàtica a mesura que es van enregistrant sortides de gènere. Senzillament creeu un albarà o factura, i els articles que hi inclogueu seran assignats al client sense que l'usuari hagi de fer res especial.

 228. Malgrat que l'ajuda em surt en català/valencià, el text dels botons i les pestanyes apareixen en anglès. Quina en pot ser la causa?
  Els programes de Microsoft que gestionen l'ajuda (hh.exe, hhctrl.ocx, itss.dll i itircl.dll) han de detectar automàticament la llengua de Windows. Reviseu la configuració d'idioma al Tauler de Control de Windows, Configuració Regional o Opcions Regionals, per si hi hagués algun error, o adreceu-vos al suport tècnic de Microsoft.

 229. Ara que he adquirit la llicència del programa, quins fitxers em cal conservar per si mai em falla l'ordinador i n'he de formatar el disc dur o comprar-ne un de nou?
  Cal que guardeu fora del disc de treball: (1) La còpia de seguretat periòdica de les vostres dades, (2) el paquet d'instal·lació del programa que heu descarregat de la xarxa, i (3) el fitxer clau winomega.sig. Cal remarcar que allò més important és la còpia de seguretat. En cas de necessitat només haureu de reinstal·lar el programa a partir del paquet d'instal·lació, copiar el fitxer clau a la carpeta de programa, i restaurar-hi la còpia de seguretat seguint les indicacions de l'ajuda. Una operació que amb una mica de pràctica es pot completar en menys de deu minuts.

 230. Tinc un problema amb les factures i no sé com arreglar-ho. Els totals estan mal fets. Poso un exemple. Quantitat 5000, preu 0,138, descompte 30%, import 485,00. Així és com surt la factura, quan el correcte seria 483,00. El que passa és que el programa aplica el descompte al preu unitari, en lloc de fer-ho en el total, com és lògic, i amb l'arrodoniment sempre tinc uns cèntims de diferència.
  Si veneu a 0,138 i hi apliqueu un 30% de descompte, el preu de venda real són 0,097 (ja que feu servir tres decimals). Cada venda és un contracte entre dues parts, i us comprometeu a vendre la peça a 0,097. Per tant, si en veneu 5000, el total seran 485,00. Fer-ho d'una altra manera seria un incompliment de contracte. La diferència unes vegades serà a favor del client i altres en contra, i probablement es compensin amb el temps. Una solució seria augmentar-hi el nombre de decimals a preus. Una altra, vendre les peces per centenes o milers. O donar una explicació adient al client. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment

 231. Com puc aconseguir que el programa enviï les factures al client per email de forma automàtica?
  Aquest document ha estat traslladat al nostre Centre d'ajuda.

 232. En imprimir un rebut no apareix el compte bancari del client, quina en pot ser la causa?
  El compte bancari no és imprès al rebut quan (1) El client no té compte definit a la seva fitxa, o (2) S'emet un rebut des de la pestanya Lliure, o (3) La casella Dades bancàries no està marcada, o (4) S'obre la pantalla d'impressió de rebuts des de la finestra de cobraments a compte.

 233. Fa uns quants dies em vaig descuidar d'emetre una factura, i ara l'hauria d'inserir en una data després de la qual ja n'he afegit una dotzena més. ¿Es pot esmenar l'errada sense haver d'eliminar aquesta dotzena de factures i introduir-les de nou?
  A canvis de factures feu servir la funció Trasllada per apartar les factures posteriors en un altre número d'empresa, una a una i preferiblement per ordre numèric invers. Tot seguit comproveu que a Configuració, pestanya Facturació, el número de la propera factura és el que hi correspon i corregiu-lo si calgués. Aleshores emeteu com habitualment la factura que faltava. I finalment traslladeu de nou a l'empresa activa les factures apartades anteriorment, preferiblement també per ordre numèric invers. Corregiu la data d'emissió (i de venciment) de cadascuna, si fos necessari, i per a acabar executeu la funció Verificació.

 234. Volia demanar si hi ha cap possibilitat d'integrar dos registres en un de sol al fitxer de clients. És a dir. S'ha donat d'alta dues vegades un mateix client per error amb noms distints. Amb cadascun s'ha facturat en algun moment. Ara he corregit l'errada i tinc dues fitxes del mateix client amb el mateix nom, i amb factures i articles diferents, i voldria combinar-ho tot en un sol registre. És possible?
  Suposem que els registres duplicats siguin el client A i el client B. Elimineu el client A pel procediment normal, i després canvieu el codi al client B de manera que ara tingui el codi del client A que heu eliminat. Totes les factures, i els registres d'articles comprats, de tots dos clients, quedaran ara a nom del client A.

 235. Si treballo amb dues empreses, per exemple la 1 i la 9, en fer còpies de seguretat, ¿em cal fer-les per separat? I en cas d'haver de restablir les dades desades, ¿cal que ho faci també per a casa empresa?
  Quan el programa està correctament configurat per a obtenir còpia de seguretat, la fa de totes les empreses on hi hagi dades. Per restaurar-les, tanmateix, l'usuari pot fer-ho de forma parcial, segons les indicacions de l'ajuda, recuperant-ne només els fitxers presents a la carpeta de l'empresa que li convingui, perquè la còpia de seguretat manté l'estructura de carpetes separades per a cada empresa.

 236. ¿És possible que quan des d'un pressupost es fa servir l'opció de conversió a factura el document no sigui eliminat de la base de dades?
  Les dades del pressupost desapareixen quan és convertit a albarà o a factura. Però si prèviament heu donat l'ordre d'impressió del document, encara que sigui amb nombre de còpies igual a zero per no consumir paper, el programa l'incorpora a l'arxiu digital, on es conservarà indefinidament. Us convé llegir també les respostes #155 i #268.

 237. Com puc esbrinar a quins clients he enviat un producte amb un lot (caducitat, traçabilitat, número de sèrie, IMEI, etc) determinat?
  Hi ha dues maneres. La millor és a través de Magatzem > Llistats > Individual, on haureu d'introduir el codi de l'article i el número de lot (o número de sèrie, o codi de traçabilitat) que vulgueu trobar. Aquesta funció us crearà un llistat amb les dates, números d'albarà i/o factura, quantitats i clients als quals s'ha enviat aquest lot. Per a usar un mode alternatiu, i diferent, obriu la pantalla de canvis de factures o albarans, premeu Control+L o accediu al menú Edició > Localitza, seleccioneu Línies a la casella de l'esquerra, introduïu el text que voleu trobar a la casella de la dreta, i cliqueu als botons Enrere o Endavant. Tot això suposa que prèviament, a Configuració, pestanya Facturació, l'usuari hi ha definit un nom per al camp Seguiment. Llegiu també la resposta #38.

 238. Com podria exportar les dades de facturació en un format legible per altres programes?
  WinOmega està preparat per exportar la facturació a uns quants programes de comptabilitat a través de la funció Exporta. Però no és impossible fer-ho a altres programes, si són prou flexibles. Aneu al menú Facturació > Llistats > IVA, definiu-hi les dates i els altres paràmetres, i obriu la vista prèvia. Amb la funció Fitxer > Desa com podreu obtenir les vostres dades de facturació en diversos formats coneguts, com MS Excel, PDF, HTML, Text, CVS i altres, la majoria dels quals permeten la modificació manual de forma fàcil i ràpida per eliminar-hi els títols i els subtítols. Consulteu després el fabricant de l'altre programa què cal fer per importar-hi aquestes dades.

 239. Fent servir el programa amb Wine en un sistema Linux, en algunes columnes de la reixeta principal de clients es mostren uns caràcters, com ü i w, on sembla que no correspondrien.
  Cal que hi instal·leu les fonts Wingdings, que podreu descarregar a diversos llocs d'Internet després de fer una cerca del mot msttcorefonts.

 240. En intentar imprimir qualsevol llistat m'apareix un missatge en anglès que diu There is no default printer currently selected, i no és possible obtenir-ne la impressió.
  Aquest problema no és degut a WinOmega, sinó a Windows. El programa no troba en el sistema cap impressora definida com a predeterminada, i cal que sigui resolt des del Tauler de Control de Windows.

 241. He comprat un ordinador nou per tal de retirar l'antic. / He de formatar el disc dur on està instal·lat WinOmega.

  Què cal fer per a reinstal·lar el programa i recuperar totes les meves dades?

  Per a reinstal·lar el programa respectant els termes del contracte de llicència és recomanable que feu el següent. (1) Obteniu còpia de seguretat dels fitxers d'usuari com habitualment. Si no soleu fer còpia de seguretat, consulteu l'ajuda per a saber-ne tots els detalls, (2) Desinstal·leu el programa a l'ordinador antic mitjançant el Tauler de Control de Windows, o formateu el disc dur, segons el cas, (3) Instal·leu el programa en el nou ordinador o en el disc formatat, a partir del paquet que havíeu descarregat a la nostra pàgina web quan vau adquirir la llicència si sou usuari registrat, o del paquet actualment disponible en cas contrari, (4) Restaureu la còpia de seguretat.

  Us convé també llegir la resposta #237.

  Important: Si durant aquesta operació haguéssiu canviat d'un Windows de 32 bits a un altre de 64 bits tingueu en compte que la ruta de la carpeta de treball desada a la configuració podria ser distinta, per la qual cosa el programa no trobaria les vostres dades d'usuari i mostraria un missatge d'advertiment. Les versions de Windows de 64 bits instal·len WinOmega per defecte a la carpeta Program Files (x86) en lloc d'Arxius de programa. Si fos el cas, caldria redefinir la carpeta de treball dins del programa a través del menú Utilitats > Fitxers > Carpeta de treball.


 242. Alguns clients se'm queixen perquè els facturo mitja hora de mà d'obra posant a la quantitat 0,50. Es pensen que els estic cobrant 50 minuts. Hi ha cap solució?
  Us suggerim que expliqueu als vostres clients que, de la mateixa manera que 0,50 euros són mig euro, i 0,50 km és mig quilòmetre, per la mateixa raó 0,50 hores és mitja hora. I 0,25 hores serien un quart. Si hi poséssiu 0,30 ja no seria mitja hora, sinó 18 minuts, resultat de multiplicar 0,30 per 60. El programa no suporta l'ús de formats complexos en el camp quantitat (com seria hores:minuts:segons), només la notació decimal.

 243. Estic treballant amb productes com samarretes, que d'un mateix model en vénen un nombre variat de talles i diferents colors. Com podria gestionar-ne les talles i colors amb WinOmega?
  La millor manera d'actuar en aquest cas és assignar un codi general per a cada model i afegir-hi al final uns quants caràcters (números, lletres o guions) que permetin reconèixer-ne fàcilment la talla i el color. Per exemple, si el codi general fos 12345, els codis particulars podrien ser una cosa així com 12345-35-R, 12345-36-V, etc., on el 35 i el 36 n'indicarien la talla, i les lletres R i V el color. Per simplificar el procés d'altes de nombrosos registres amb un contingut gairebé idèntic podeu fer servir les funcions Clona, si voleu repetir registres existents anteriorment, o Arrossega dades, si allò que cal és donar d'alta molts registres semblants un darrere l'altre.

 244. Com podria canviar als seus valors predeterminats la totalitat de les configuracions d'usuari?
  Feu això: (1) Preneu nota a Status de quina és la carpeta de treball, (2) Tanqueu WinOmega, (3) Amb l'Explorador d'arxius aneu a la carpeta de programa i elimineu-hi el fitxer anomenat winomega.ini, (4) Cliqueu al botó Inici de Windows, opció Executa (o premeu la tecla Windows+R), escriviu Regedit i premeu Accepta, (5) Expandiu les carpetes HKEY_CURRENT_USER, Software, Omega Software, (6) Ressalteu amb el ratolí la carpeta WinOmega, premeu la tecla Supr i confirmeu-ho, (7) Tanqueu el programa Editor del Registre, (8) Quan obriu WinOmega les configuracions seran ara les inicials del programa acabat d'instal·lar per primera vegada, i (9) Caldrà redefinir la carpeta de treball si les vostres dades no estiguessin ara visibles. Aquesta operació en cap cas elimina ni modifica els fitxers de dades de l'usuari, tan sols les configuracions del programa. Molt important: Cal que tingueu una cura extrema en modificar el Registre de Windows, perquè en cas de cometre un error podria acabar corrompent-se i caldria reinstal·lar Windows.

 245. Vull fer servir el programa amb un TPV (Terminal Punt de Venda). On he d'anar per a configurar-ho?
  Aquest document ha estat traslladat al nostre Centre d'ajuda.

 246. Després d'haver facturat quatre albarans agrupats, i un cop enviada la factura al client, aquest m'exigeix quatre factures sense agrupar, una per cada albarà. Per tal d'anul·lar la factura enviada he emès una rectificativa, però ara el programa no em permet facturar de nou cap dels quatre albarans, ni tampoc puc anul·lar la rectificativa ni l'original, per haver estat comptabilitzades. Com podria resoldre el problema?
  Si heu emès la factura rectificativa tal com recomanem, l'existència de cada article s'haurà regularitzat al valor que tenia abans de l'emissió dels albarans. Per a resoldre el problema caldria cercar cadascun dels albarans a Magatzem > Sortides > Canvis i fer servir la funció Repeteix per crear-ne un de nou amb el mateix contingut. Canvieu-los la data per l'original, i ja podreu facturar-los de nou separadament. L'existència dels articles s'haurà actualitzat a la real.

 247. Mentre estic emetent una nova comanda, com puc saber si un article havia estat demanat fa poc i si encara està pendent d'arribar?
  A la mateixa pantalla d'altes de comandes, a dalt, a la dreta de les dades del proveïdor, apareix un botó amb el nom Comandes. Cliqueu-hi i podreu veure un historial de les comandes cursades a aquest proveïdor, mostrant-hi els articles ja rebuts en un color diferent. Si el botó no estigués visible, activeu-lo mitjançant el menú Consultes > Botons.

 248. Emeto tiquets (o factures) de forma continuada a clients no enregistrats que compren a la meva botiga. Sembla, això no obstant, que el programa m'exigeix omplir una fitxa completa de cada client amb totes les dades fiscals, cosa que sembla innecessària i força molesta. Com podria simplificar aquesta operació?
  Enregistreu un nou client genèric amb un nom que podria ser, per exemple, Taulell, o Venda al comptat, o com us agradi. Assigneu-li un codi fàcil d'introduir i recordar, com podria ser "0" (zero) i una identificació fiscal (NIF) inexistent, com per exemple 00000000T. A Configuració marqueu la casella Repeteix client. I emeteu els tiquets com a albarans, si preferiu que no ocupin números en el comptador de factures i la normativa legal aplicable us ho permet. D'aquesta manera els podreu crear sense que calgui seleccionar el client cada vegada, ja que el programa us conservarà com a predeterminat el client genèric quan inicieu l'emissió del document. Si després us demanés la factura a què té dret, factureu l'albarà i canvieu-li el client.

 249. En crear una factura simplificada (o tiquet) el programa li assigna una numeració correlativa amb els albarans o amb les factures. Ens cal que la numeració de tiquets sigui independent.
  La numeració dels tiquets segueix la mateixa seqüència dels albarans o de les factures, segons la via per la qual hàgiu decidit emetre'ls. Això no obstant, si us cal desvincular aquesta numeració de la feta servir amb els albarans i les factures, convé que useu una empresa distinta exclusivament per a l'emissió de tiquets. En cas que posteriorment el client us en sol·licités factura, podeu traslladar el tiquet a l'empresa principal i imprimir-la directament, havent convertit l'albarà a factura si fos necessari. Encara millor, si teniu una versió de WinOmega per a xarxa i teniu dos ordinadors al vostre negoci, en podeu tenir un a la caixa per a emetre els tiquets i un altre a l'oficina per a les factures, cadascun en un número d'empresa diferent però compartint dades de clients, articles, proveïdors, etc.

 250. Voldria demanar-vos que en una versió futura es puguin marcar d'alguna manera els pressupostos no acceptats, perquè serveixi com a referència, i així poder eliminar-los de la llista general de pressupostos.
  Considerem aquesta funció innecessària, perquè els pressupostos acceptats, després de ser convertits a albarà o a factura, desapareixen de la base de dades. Per tant, els pressupostos que vagin quedant se suposa que no han estat acceptats. Però per assegurar-vos-en, ho podeu anotar en el text lliure de cadascun.

 251. A la pantalla d'altes intento enganxar el nom d'un nou article mitjançant el porta-retalls, usant Control+V, però la casella no l'agafa. Com ho podria resoldre?
  Per poder fer servir l'enganxat del porta-retalls en aquesta casella caldria anar a Configuració, pestanya Fitxers, i treure la marca a Autocompleta nom. Finalment premeu el botó Accepta.

 252. Em vaig descuidar d'enregistrar una factura de proveïdor quan pertocava, i ara quan l'afegeixo amb la data de recepció correcta el programa me la porta al final, de manera que les dates ja no són consecutives. Hi ha cap manera de resoldre-ho sense haver d'eliminar-hi registres?
  És molt senzill, només cal que feu servir la funció de renumerar factures rebudes.

 253. Voldria afegir de forma automàtica a totes les meves factures unes frases comunicant als clients que complim amb la normativa de protecció de dades.
  Si emeteu les factures en un sol idioma, podeu incloure aquest text a la casella Peu a Facturació > Clients > Impressió, que té capacitat per emmagatzemar unes quantes línies (fins a 2048 caràcters). Altrament és millor incloure-ho com a text lliure fix fent servir la funció Textos, menú Predefinits. Vegeu-ne més detalls. En tots dos casos hi ha la possibilitat de definir-hi una mida de lletra més aviat petita.

 254. Podria fer servir el programa compartint dades des de diversos ordinadors situats a gran distància entre ells?

  Si el que voleu és que més d'un ordinador pugui accedir indistintament a les mateixes dades, i tenir-les sempre actualitzades en temps real, disposem d'un servei Cloud integrat a WinOmega, i plenament adaptat a la legislació vigent en materia de protecció de dades.


 255. Com puc obtenir un desglossament de les factures rebudes segon el tipus d'IVA, per tal de presentar la declaració resum anual de l'IVA?
  Obriu la pantalla de Facturació > Proveïdors > Canvis, definiu-hi ordenació per data de recepció i moviments des del primer dia de l'any. En cas d'existir factures d'anys posteriors i per evitar que apareguin a pantalla caldria definir un filtre amb dues condicions, Data de recepció més que o igual al primer dia de l'exercici i Data de recepció menys que o igual al darrer dia de l'exercici i marqueu la casella Compleix totes les condicions. Arrossegant-les amb el ratolí, traslladeu les columnes de dreta a esquerra, o a la inversa, de manera que quedin en aquest ordre: Num.recep., Data recep., Proveïdor, Base imp. N, IVA N, Base imp. R, IVA R, Base imp. SR, IVA SR, Base imp. 0 i Total. Si calgués, ajusteu les amplades de les columnes amb el ratolí perquè quedin totes visibles a pantalla. Finalment obriu el menú Fitxer > Llistats o premeu Control+P. Marqueu les caselles Títols de columnes, Número de pàgina, Disposició en columnes, Línies totes, Columnes visibles, Orientació apaïsada, i premeu el botó Imprimeix. Si us queden columnes superposades, canvieu-ne l'amplada o definiu-hi un altre tipus de lletra. Podria ser útil consultar també l'ajuda disponible a la pantalla d'impressió. A partir de la versió 6.30.41 també podreu obtenir aquesta informació a Facturació > Llistats > IVA.

 256. Tenim proveïdors extracomunitaris, amb moneda dòlar USA, ¿com es pot fer el tractament d'aquestes operacions? No trobo enlloc els punts on fer el canvi de dòlars a euros.
  El programa no té gestió multimoneda. Nosaltres mateixos, que tenim diversos proveïdors nordamericans, en registrem les factures en euros, exactament amb l'import que ens carrega el banc després del canvi de moneda. I creiem que és reglamentari. El canvi també es pot calcular sobre la marxa fent servir la calculadora disponible a la pantalla de Facturació > Proveïdors > Altes.

 257. Hi ha cap manera de recuperar pressupostos que han estat facturats per poder fer-los servir de nou? Perquè per la naturalesa de la nostra feina gairebé sempre treballem amb el mateixos pressupostos i una vegada facturats ens desapareixen de la base de dades. Llavors hem de començar de nou, i son llargs i complexos.
  Abans de convertir un pressupost en factura feu servir la funció Repeteix a la pantalla de canvis per conservar-ne un duplicat. O creeu-ne uns quants com a models que després es podrien repetir i canviar-los el client. Us convé llegir també les respostes #155 i #247

 258. Què puc fer perquè el programa no enviï les factures per email de forma automàtica a un client determinat?
  Això es pot fer amb les factures, els albarans, els pressupostos i les comandes. En el camp Format del fitxer, a la fitxa del client (o proveïdor), trieu l'opció <cap>, o bé deixeu el camp Email en blanc, com preferiu.

 259. De vegades fem campanyes de promoció rebaixant el preu d'una colla d'articles amb el mateix o diferent descompte. Després, quan acaba la campanya cal que tornem a passar per tots i cadascun dels articles rebaixats i restablir-hi el preu original. Hi ha una manera més senzilla de fer-ho?
  Es pot resoldre millor mitjançant l'ús del segon i tercer preu de venda disponibles a la fitxa de cada article. Als clients afectats se'ls canvia temporalment el valor del camp Tarifa, fins que s'acaba la campanya. La modificació de la tarifa del client es pot fer fins i tot sobre la marxa, en el moment d'iniciar l'emissió de la factura o albarà.

 260. Un cop convertida una comanda a albarà, com puc introduir canvis a la comanda? En fer-ho em surt el missatge de comanda completada. M'he equivocat en introduir-hi unes referències i ara no sé com arreglar-ho.
  Aneu a Magatzem > Entrades > Canvis i elimineu-hi totes les línies corresponents a aquesta comanda, una a una, i llavors podreu modificar-la i convertir-la novament a albarà.

 261. Quan des de dins de WinOmega introdueixo canvis a les funcions de configuració d'impressora, per exemple, des de Textos o des del Bloc de Notes, les modificacions no es conserven després de tancar el programa.
  Sí, és veritat. El driver o programa controlador de la impressora, quan no és cridat directament des del Tauler de Control de Windows sinó des d'un tercer programa, deliberadament no manté les configuracions després de eixir del programa des del qual ha estat cridat.

 262. De vegades ens sembla que el programa no actualitza correctament les existències de magatzem quan anem enregistrant moviments d'entrada i sortida. Com podríem verificar que tot això funciona com cal?
  Després de llegir la resposta #142, us suggerim fer la prova següent (temps estimat, aprox. 4 min):

  1. Enregistreu un nou article fictici, amb una existència inicial qualsevol, per exemple 100 unitats, tingueu a l'abast un full de paper, i preneu nota del valor d'aquesta existència i de cadascuna de les operacions que vénen tot seguit.
  2. Enregistreu una entrada d'aquest article de la manera com ho feu habitualment. Pot ser a través de canvis de comandes per conversió a albarà, o directament pel menú de magatzem, entrades. O tots dos procediments, com preferiu.
  3. Obriu la fitxa de l'article i comproveu que l'existència s'ha actualitzat correctament d'acord amb l'últim moviment registrat.
  4. Enregistreu una sortida del mateix article tal com ho feu habitualment, a través d'albarà o de factura, i repetiu el punt 3.
  5. Modifiqueu la quantitat entrada en el punt 2, i repetiu el punt 3.
  6. Modifiqueu la quantitat sortida en el punt 4, i repetiu el punt 3.
  7. Elimineu l'entrada registrada en el punt 2, i repetiu el punt 3.
  8. Elimineu la sortida registrada en el punt 4, i repetiu el punt 3.
  9. L'existència de l'article haurà de ser en aquest moment la mateixa que s'havia introduït en el punt 1.


 263. [OBSOLET]

  Com aconseguir que el programa enviï e-Factura als clients que m'ho demanin?


 264. On puc consultar la llista de certificats electrònics instal·lats?
  Amb Firefox (versió 12.0) al menú Eines, Opcions, Avançat, Xifratge, botó Visualitza els certificats, pestanya Els vostres certificats. Amb Internet Explorer (versió 8.0) al menú Eines, Opcions d'Internet, pestanya Contingut, botó Certificats, pestanya Personal. Amb versions posteriors podria canviar.

 265. [OBSOLET]

  Com puc obrir un fitxer creat per WinOmega amb extensió PDF.F64?


 266. Estic repassant una factura on es resten alguns articles que em van ser tornats pel client, i que havien estat inclosos com una sortida a una factura anterior. La base imposable puja a 7,37€. Sorprenentment, el llistat de marge em calcula un benefici d'11,45€. ¿Com és possible que hagi guanyat un import superior al facturat?
  Els càlculs que fa el programa per a determinar el marge, vós mateix ho podeu comprovar en el llistat, són matemàticament correctes. Però tenint en compte que hi ha hagut un trasllat de gènere d'una factura a una altra, canviat de signe a causa de la devolució, caldria considerar com si les dues factures formessin part d'una única operació de venda, encara que legalment no sigui així. Proveu de fer una simulació en què les dues factures afectades quedin unificades en una de sola, i llavors calculeu-ne manualment el marge. Hi trobareu que aquest marge correspon exactament a la suma dels marges que el programa us dóna per a cadascuna de les dues factures reals.

 267. Què caldria fer per tal que el llistat que s'obté a Facturació > Llistats > Proveïdors inclogui també les factures sense venciment?
  Fent servir la tecla Supr deixeu buida la data del venciment inicial.

 268. Tenim un article (ex. una pila AA) que me'l poden subministrar uns quants proveïdors diferents (Sony, Philips, Varta). Ara jo voldria saber quantes piles AA he venut en total per poder demanar pressupost i forçar un millor preu a un sol proveïdor.
  Per a obtenir el llistat que demaneu caldria donar d'alta tants articles com proveïdors (podeu aprofitar la funció de clonar registres). I assigneu a tots el mateix codi però afegint al final un número, o una lletra, segons el proveïdor. Llavors podreu obtenir el llistat de vendes totals filtrant per la part del codi que és comuna. Per exemple, els codis podrien ser 12345-A, 12345-B, 12345-C i 12345-D. Quan demaneu el llistat definiu-hi article inicial = 12345-A i article final = 12345-D (a Magatzem > Llistats > Vendes).

 269. Després d'uns quants anys usant satisfactòriament WinOmega ara em mostra de tant en tant un missatge que diu Error intern 348. Quina en pot ser la causa?
  Es tracta d'algun programa o procés extern que interfereix o entra en conflicte amb WinOmega en un moment en què aquest està fent un accés a disc, impedint que l'operació sigui completada. En dir un programa extern ens referim a qualsevol altre programa o servei del sistema que es trobi actiu a memòria. En certs casos fins i tot podria ser un virus o un trojà, que tambén són programes. Si penseu que no hi ha cap altre programa obert, consulteu l'Administrador de Tasques (tecles Ctrl+Shift+Esc, examineu les dues pestanyes Processos i Serveis) i hi veureu la llista, no exhaustiva, ja que podria haver-n'hi alguns més. El problema de vegades es resol tot sol. Sinó, reinicieu l'ordinador i proveu si persisteix. En cas afirmatiu, per esbrinar qui n'és el culpable intenteu recordar el dia i data en què va començar a aparèixer el missatge d'error intern 348, i vegeu si amb immediata anterioritat algú va instal·lar a l'ordinador algun programa nou o va introduir canvis importants a la configuració del sistema. Si això no us resol el problema, caldria fer servir la utilitat de Windows disponible al menú Inicia > Tots els programes > Accessoris > Eines de sistema > Restaura el sistema (o una cosa semblant segons la versió de Windows). Si després de tot això el problema encara persistís, com a darrer recurs potser no hi hauria més remei que pensar en una reinstal·lació completa de Windows.

 270. He canviat recentment d'adreça fiscal, i quan la modifico a la capçalera de pressupostos i factures m'ho canvia també a tots els documents anteriors. Es pot fer res per a conservar aquests documents amb les dades antigues?
  Si heu tingut cura de mantenir actualitzat l'arxiu digital, hi trobareu aquests documents cadascun amb l'adreça que tenia en el moment de l'emissió.

 271. Quan creo el fitxer de rebuts segons la norma SEPA m'apareix un missatge dient I/O Error 103, i el procés s'interromp.
  Podria ser causat perquè el sistema no permet a WinOmega escriure en un fitxer al disc, probablement perquè està protegit com a Només lectura. Amb l'Explorador d'arxius obriu la carpeta SEPA que es troba dins la carpeta de treball, seleccioneu-hi tots els fitxers existents i traieu-los la protecció mitjançant el menú contextual, Propietats, requadre Atributs. Si el problema persisteix, seguiu les recomanacions de la resposta #237.

 272. ¿Hi ha la possibilitat que un mateix client tingui dos descomptes diferents? Per exemple, en el meu cas un client té un 30% en productes de fleca i un 40% en pastisseria. Li he posat un 40% fix a la fitxa però després haig de posar manualment el 30% cada cop.
  Us suggerim que aprofiteu la funció Aplica darrer descompte. D'aquesta manera el 30% només caldrà introduir-lo la primera vegada per a cada article de fleca.

 273. Què em cal fer per usar WinOmega en un petit ordinador portàtil, d'aquells anomenats Netbook, per tal com algunes pantalles del programa surten tallades per baix?
  Trobareu una manera de resoldre-ho a la secció Requeriments de Sistema.

 274. Fa poc que hi ha hagut nombrosos canvis de nom en el sistema bancari, degut a fusions i absorcions. Què em cal fer per tal que els nous noms s'incorporin a les fitxes dels meus clients i proveïdors en substitució dels antics?
  En realitat no cal que feu res. A mesura que aneu emetent factures, albarans, pressupostos i comandes, el programa actualitzarà automàticament la fitxa corresponent afegint-hi la nova denominació. Aquesta operació la fa en el mateix moment en què s'obre la vista prèvia, o s'imprimeix el document, o s'envia per correu electrònic. Per a futurs canvis de nom és convenient que feu servir sempre la versió més recent de WinOmega, on intentarem incloure la base de dades de noms bancaris actualitzada.

 275. He emès dos albarans iguals. Base imposable: 27,97; IVA: 5,03; Total 33,00. En unir-los en una mateixa factura, per l'arrodoniment, apareix base imposable: 55,94; IVA: 10,07; Total: 66,01. Es pot corregir?
  Com ja suposeu, tots els càlculs son matemàticament correctes, encara que a primera vista no ho aparentin, i no hi ha res a corregir. Per a anul·lar l'efecte dels arrodoniments l'única solució seria augmentar el nombre de decimals a preus i imports a Configuració, pestanya Fitxers.

  Una altra consulta relacionada amb l'arrodoniment: #294. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment


 276. Venem a distància i a les factures hem de posar el cost del transport, i com que no el tenim referenciat ens falseja el marge de benefici. ¿Hi ha la possibilitat que aquest cost surti en alguna casella a part i no es computi com a beneficis, malgrat que sí ha de dur IVA, però que no es comptabilitizi com un article venut i sumi un marge a la venda?
  Per a incloure el cost dels ports tal com proposeu caldria registrar un nou article (o uns quants, si existeixen diverses modalitats de transport amb diferents preus), posar en el nom una breu descripció del servei, i fer que el preu de cost i el preu de venda siguin iguals, per tant, marge zero. Marqueu la casella No actualitzis per tal que el programa no descompti de l'existència aquesta prestació de serveis. En emetre albarans o factures afegiu les línies que calguin com si es tractés d'un article més, que en aquest cas no serà gènere físic sinó un servei.

 277. Com he de configurar el correu electrònic per a aprofitar serveis de webmail com és ara GMail (o Hotmail, o Yahoo) per a enviar factures i comandes?

  Caldria fer servir un dels protocolos de seguretat SSL o STARTTLS. Vegeu-ne més detalls a Configuració.

 278. És possible convertir uns quants pressupostos a una sola factura?
  No directament, però és possible fer-ho convertint cada pressupost a un albarà, i després agrupant aquests albarans en una única factura. Vegeu-ne més detalls.

 279. Quan faig una comanda a un proveïdor amb articles compostos no sé com ho haig de fer per poder imprimir-ne els components desglossats.
  La gestió d'articles compostos a WinOmega va ser concebuda per a les empreses que compren peces, després les acoblen, i finalment venen el producte muntat. Un exemple típic, entre molts altres possibles, els que tenen un taller de muntatge d'ordinadors, dels quals se suposa que mai no compren els mateixos articles compostos que ells produeixen.

 280. El llistat del model 347 sembla que no funciona bé, perquè no inclou uns quants dels meus clients que em van fer compres l'any passat per un valor superior a 3.005,06€.
  Aquest llistat no computa les factures on s'ha practicat una retenció per qualsevol concepte, si no és que l'usuari ho indica. Reviseu-ho, perquè probablement n'és aquesta la causa. Veure'n més detalls.

 281. Hi ha cap forma d'imprimir sobres o etiquetes amb les dades de cada client a qui s'enviarà una factura per correu ordinari?
  Aquesta operació no està inclosa a WinOmega perquè actualment s'han generalitzat els sobres amb finestra a la dreta, i el programa imprimeix les factures de manera que l'adreça completa del client coincideixi amb aquesta finestra. Fer-ho així sembla més eficient que imprimir a part sobres o etiquetes.


 282. Tenim un problema amb una de les factures que hem emès a un client. A la pantalla ens mostra un total de 130,69€ però quan la imprimim surt 130,68. Com observareu al document adjunt la diferència és de només un cèntim, però el client no ens l'accepta.
  A totes les factures el programa ha de realitzar gran quanitat de càlculs. I durant aquest procés WinOmega es veu obligat a aplicar alhora multitud d'arrodoniments a causa de que les quantitats, els preus, l'import de cada línia, i el total tenen el nombre de decimals limitat per configuració. Afegiu-hi la intervenció també del descompte per pagament immediat, els descomptes de cada article, més els tres tipus d'impost indirecte i, en alguns casos, els tres de recàrrec d'equivalència. El càlcul del total de la factura a pantalla ha de coincidir amb el del document imprès, però hi pot haver algun cas on, excepcionalment, hi hagi una petita diferència d'un cèntim. Al document que ens adjunteu no s'observa cap error matemàtic, per la qual cosa ha de ser considerat com a correcte i per tant vàlid. Si així i tot el client rebutja la factura, suposem que per motius comptables, les úniques solucions que us podem oferir són (1) Proveu d'augmentar a Configuració el nombre de decimals a quantitats, preus, imports i/o totals, o bé (2) Emeteu al client una factura addicional amb un import total d'1 cèntim que li permeti anivellar els seus balanços.

  Una altra consulta relacionada amb l'arrodoniment: #286. Vegeu també Arrodoniments i Desquadraments per arrodoniment


 283. Què cal fer quan Hisenda modifica els tipus d'IVA?
  És recomanable que llegiu aquesta secció de l'ajuda.

 284. Com puc saber l'hora exacta en què s'emetè un albarà de sortida de gènere (o factura, o pressupost, o comanda a proveïdor)?
  Obriu la pantalla de canvis d'albarans, localitzeu el document i manteniu durant un instant el punter del ratolí damunt la casella on es mostra la data d'emissió. Si teniu activades les bombolles a Configuració, se us mostrarà l'hora en què fou creat el document. Això és vàlid tant per a albarans, com factures, pressupostos i comandes a proveïdors.

 285. Després d'un canvi d'IVA des del 18% al 21% voldria no repercutir la pujada als meus clients absorbint-la en el nostre marge. Com ho podria resoldre?
  Aprofiteu la funció canvi de preus per fer que el programa modifiqui els preus de tots els articles, o només una part si fixeu un filtre. En el cas concret que exposeu el factor hauria de ser -2,4793% (no us descuideu el signe negatiu). Aquest valor ha estat calculat així: 100(118/121-1). Per a casos amb altres tipus d'IVA es pot usar la mateixa fórmula canviant-hi les constants 118 i 121 per les que pertoquin.

 286. Mentre emeto albarans de vegades clico en un punt indeterminat i es canvia la posició de les línies d'articles.
  Tal com està explicat a les seccions corresponents d'aquesta ajuda, a les pantalles d'altes i canvis de comandes a proveïdors, i a les de pressupostos, albarans i factures a clients, en clicar damunt la barra de títols es canvia l'ordenació de les línies. No és possible desfer l'operació en un sol clic. Caldria fer servir el menú Edició > Mou.

 287. En obrir avui el programa trobo que els menús Fitxers > Articles i Fitxers > Clients a la pantalla principal estan desactivats (o han desaparegut).
  Molt probablement algú ha protegit aquestes funcions a Configuració, pestanya Seguretat, requadre No permetis accés a. Reviseu-ho i traieu les marques de les caselles que corresponguin.

 288. Tinc un comerç amb uns quants dependents despatxant. Com puc saber les vendes que ha fet cadascun?
  Hauríeu de registrar els dependents com si fossin agents comercials. En emetre un tiquet, albarà o factura, cadascun (o l'empleat de la caixa) podrà obrir la llista desplegable d'agents i seleccionar el venedor, perquè quedi constància de qui ha atès el client. Posteriorment podreu obtenir llistats diversos de sortides o de facturació que permeten ser filtrats per agent. Preneu nota també que la modificació dels documents de venda anteriors pot ser protegida a Configuració, requadre No permetis canvis a...

 289. Com puc treure ràpidament la marca d'exportada a un gran nombre de factures de clients?
  Si les factures no són consecutives no hi ha altra manera que fer-ho una a una amb paciència. En cas contrari proveu de fer això:

  1. A la pantalla de canvis de factures cliqueu a la casella Exportada per tal que prengui el focus.
  2. Amb la mà esquerra premeu la tecla Espai repetidament. La casella es marcarà i desmarcarà alternadament.
  3. Amb el ratolí a la mà dreta cliqueu a la fletxa esquerra (o dreta) del navegador per a saltar a la factura anterior (o següent).
  4. Premeu la tecla Espai.
  5. Repetiu els passos 3 i 4 fins que arribeu allà on calgui.

  No és gaire ràpid, però és molt millor això que no res.


 290. Quan obtinc còpia de seguretat em surt un missatge dient ERROR: "Carpeta blocada per un altre procés" en copiar \\PC01\Dades\OMG-CLI.DB a C:\WinOmega.bak\2\OMG-CLI.DB, i la còpia queda interrompuda.
  Pot passar perquè un altre ordinador de la xarxa local ha obert WinOmega en el moment en què s'estava fent la còpia, o bé perquè accidentalment han quedat a la carpeta de treball alguns fitxers de bloqueig que caldria eliminar. En el primer cas la solució seria repetir la còpia de seguretat mantenint tancat el programa a tots els altres punts de la xarxa. En el segon cas caldria eliminar els fitxers de bloqueig seguint la pauta recomanada a la resposta #94.

 291. He d'emetre una factura amb recàrrec d'equivalència però no puc marcar la casella RE a la fitxa del client perquè està deshabilitada. Com ho puc resoldre?
  Tal com està explicat a la documentació d'ajuda de WinOmega, el programa no permet l'ús simultani del recàrrec d'equivalència i la retenció per IRPF. Esquivar aquesta limitació implica algunes molèsties però es pot resoldre fent això. A Configuració, pestanya Facturació, requadre Impostos, poseu temporalment a zero la casella de la retenció, i introduïu a la casella RE el tipus o els tipus de recàrrec que pertoquin. Tot seguit aneu a la fitxa del client i marqueu-hi la casella RE. Ara podreu emetre-li la factura amb el recàrrec d'equivalència. En acabar aquesta operació torneu a Configuració i restaureu-hi les dades anteriors. Una cosa semblant caldrà fer si mai us cal reimprimir la factura, i quan obtingueu el llistat d'IVA trimestral, que en alguns casos caldrà que sigui imprès dues vegades per tal d'obtenir les dades de retenció per una banda i les del recàrrec per una altra.

 292. Hem canviat d'impressora, i en donar l'ordre d'impressió d'una factura el programa mostra un missatge d'error i no la imprimeix.
  A la finestra d'impressió de factures (també a la d'albarans, pressupostos, rebuts i comandes) verifiqueu que a la casella de selecció d'impressora estigui visible la nova. Si no hi és, desplegueu la llista i corregiu-ho.

 293. Què em cal fer per a restaurar la còpia de seguretat?
  Seguiu les indicacions que trobareu a la secció Com restaurar la còpia de seguretat.


 294. Tinc un client amb 50 botigues i cadascuna enregistrada a WinOmega amb diferent codi però amb el mateix CIF, ja que totes pertanyen a la mateixa empresa, i per a distingir-les afegeixo la població al nom de la societat amb un guió al mig. Per a obtenir llistats de facturació amb totes les factures emeses a aquesta empresa els haig de treure botiga per botiga, que en són moltes, i després calcular la suma de totals. Si pogués treure'ls filtrats per CIF, cosa no prevista en el programa, em sortirien totes les factures en una sola vegada.
  Hi ha tres solucions: (1) Agrupar aquests clients en una mateixa família, de manera que que el llistat ja podrà ser filtrat. (2) Si no feu servir agents comercials, creeu-ne un de fictici i assigneu-lo a aquest grup de clients. El llistat permet també filtrar per agent. (3) Posar com a codi a aquest grup de clients una numeració comuna amb un sufix. Per exemple, donar-los a tots el codi 1234567 seguit d'un guió i les dues primeres lletres de la població o allò que us sembli bé (hi pot haver moltes combinaciones del mateix estil). Els llistats de facturació es poden filtrar por codi i el programa té una funció per a canviar els codis de clients.

 295. Tenim un problema greu des d'aquest matí. No podem obrir el programa. Apareix aquest missatge: I/O error 1231.
  Aquest error és el missatge que WinOmega rep del sistema quan s'interromp la comunicació a través de la xarxa local, que pot ser de mode transitori o persistent. Proveu d'apagar tots els ordinadors connectats a la xarxa, incloent-hi el servidor de fitxers, i enceneu-los de nou uns quants minuts després. Si el problema es manté, informeu-ne al tècnic responsable del manteniment de la xarxa per tal que n'investigui les causes.

 296. Treballant en xarxa hem observat que en imprimir algunes factures des d'un ordinador ens apareix un import total distint al que surt fent la mateixa operació en un altre punt. No és pas una diferència important, només uns cèntims, però en certs casos ens podria crear problemes amb alguns clients.
  És molt probable que no tingueu definits a tots els punts de la xarxa el mateix nombre de decimals a Configuració.

 297. Ens cal obtenir un llistat d'IVA suportat on es mostri el compte (comptable) del proveïdor per tal de poder separar les despeses. Al llistat d'IVA que ens proporciona el programa no apareix. Com hauríem de fer-ho?
  Malgrat que imperfectes, hi ha dues maneres de resoldre-ho: (1) Si utilitzeu el compte com a codi del proveïdor (cas molt freqüent), traieu el llistat de facturació de proveïdors (Facturació > Llistats > Proveïdors), i (2) una altra manera potser millor de desglossar els tipus de pagament fets (mercaderies, serveis, etc.) per a ús en declaracions fiscals és mitjançant el llistat de compres, perquè us agruparà per proveïdor el total de compres del període triat.

 298. Hi ha alguna manera d'obtenir un llistat de gènere pendent de rebre on es vegi cada article i la quantitat que se n'espera?
  Es pot obtenir al menú Magatzem > Comandes > Articles, on haureu de marcar la casella Pendents de rebre. Hi podreu també canviar-ne l'ordenació, definir filtres a la vostra conveniència, i obtenir-ne una impressió en paper seleccionant les columnes que us interessin. Llegiu també la resposta #222.

 299. En imprimir un llistat en apaïsat em desapareixen algunes de les columnes més a la dreta. Igual passa en desar-lo en format PDF.
  Els llistats en apaïsat tenen certes incompatibilitats causades per limitacions d'alguns controladors d'impressora. I especialment en desar-los en format PDF pot ser que en alguns casos quedin truncats per la dreta. Si us trobeu en aquesta situació caldria obtenir el llistat en orientació vertical en lloc de fer-ho en apaïsat.

 300. Voldria saber si puc cercar albarans, pressupostos i factures pel camp comanda. També si podem cercar factures per l'import.
  Per comanda es pot cercar a la pantalla de canvis a través del menú Edició > Localitza, o prement la tecla Control+L. A la llista desplegable trieu el camp Comanda. Cercar per import, en cas de necessitat, també és possible però és una cosa més complicada. Des de la vista prèvia d'un llistat de factures deseu el document en format PDF, o MS Excel, o Text, etc., i després obriu el fitxer creat i cerqueu-hi l'import.

 301. Com puc introduir el NIF d'un client estranger sense que el programa em digui que és invàlid?
  Afegiu al principi les dues lletres identificadores del país o estat (codi ISO 3166-1 alpha-2[enllaç extern]). Per exemple, DE per a Alemanya i PT per a Portugal. Us convé també llegir les respostes #160 i #173.

 302. Tinc un client que era autònom i ara s'ha convertit en societat limitada. La resta segueix igual. ¿N'hi ha prou a canviar les dades fiscals a la seva fitxa i seguir facturant com fins ara?
  No. L'única sortida correcta a aquesta situació és registrar un nou client. Encara que a la pràctica parleu amb les mateixes persones i es facin idèntiques operacions, formalment (i fiscalment) es tracta de dues entitats distintes pel fet de tenir un NIF diferent. Les factures, que fins ara havien estat emeses a l'autònom, en el futur hauran d'anar expedides a una altra empresa. Si voleu que internament us quedi clara la relació de continuïtat entre l'un i l'altre, podeu assignar al nou client el mateix codi seguit per algun distintiu, per exemple un guió més la lletra B o el número 2.

 303. He posat una impressora de tiquets amb un calaix porta-monedes connectat a ella mitjançant un cable RJ11. I no puc fer que WinOmega obri el calaix.

  La impressora de tiquets va connectada per USB a la caixa registradora i no sé què cal fer perquè WinOmega provoqui l'obertura del calaix.

  És que el calaix deu funcionar com a esclau de la impressora i Windows no el reconeix (si no és que hagués estat instal·lat a Windows i apareix en algun lloc del Tauler de Control). En aquests casos sol ser la mateixa impressora de tiquets qui provoca l'obertura del calaix just en el moment en què rep una ordre d'impressió. Depenent del model i el fabricant, aquesta propietat pot ser configurable per l'usuari des del Tauler de Control de Windows, secció Impressores (fins i tot algunes impressores permeten triar entre obrir el calaix abans de la impressió, obrir-lo després, o no obrir-lo). Si no existís aquesta possibilitat, podria ser que tingués un procediment de configuració independent, que haurà d'estar descrit al manual d'instruccions de la impressora o del calaix. O consulteu el fabricant. Vegeu-ne més detalls. Us convé llegir també les respostes #145 i #256.

 304. A partir d'una factura de proveïdor registrada, com puc saber els articles que inclou?
  A la pantalla de canvis d'entrades filtreu els registres per número d'albarà. Tot seguit, si us cal, també podreu obtenir-ne un llistat imprès.

 305. Alguns clients em paguen per transferència bancària i per això poso a la seva fitxa el nostre número de compte, per tal que surti imprès a la factura. Però llavors aquestes factures apareixen a la llista de la norma SEPA. Com podria evitar-ho?
  A la fitxa del client afegiu un espai en blanc al començament del nom del banc. Vegeu també la resposta #152.

 306. He traslladat les meves dades a un nou ordinador amb Windows 10 a través de la còpia de seguretat, però algunes configuracions sembla que s'han perdut, com el gràfic que tenia a la capçalera de les factures.
  L'operació de restaurar la còpia de seguretat, si es fa com recomanem a la secció corresponent, ha de restablir també les configuracions d'usuari. Amb algunes excepcions. Per exemple, si canvieu d'un Windows de 32 bits a un altre de 64 bits, aquelles configuracions que guarden la posició d'un fitxer o carpeta en el disc i incloïen la ruta Arxius de Programa no són reconegudes per la nova instal·lació de WinOmega perquè el sistema operatiu col·loca el programa a una carpeta amb un altre nom, denominada Program Files (x86). L'única solució és definir novament la posició del fitxer o carpeta.

 307. Després d'emetre una ordre de domiciliació de rebuts, a l'informe imprès surt una factura amb un import inferior al real, el que es mostra a la pantalla de canvis. Quina en pot ser la causa?
  N'hi pot haver dues. Que la factura tingui definit el pagament en diversos terminis o que tingui registrats cobraments a compte.

 308. Com puc convertir un número de compte bancari CCC a l'IBAN corresponent?
  Introduïu el codi CCC (20 dígits, sense guions) en el camp IBAN del client, proveïdor o agent, pestanya Dades econòmiques, i tot seguit cliqueu al botó CCC > IBAN situat a la dreta.

 309. Un problema que tinc és que quan entro a Articles > Canvis en el camp del nom, si per a editar-lo, la primera tecla que premo és un guió, desapareixen les dades. Això no passa quan la primera tecla que premo és una altra qualsevol.
  Quan premeu una tecla en el camp Nom de l'article, el programa us mostra el primer entre els existents el nom del qual comença pel caràcter representat per la tecla. Si premeu una R, per exemple, us mostrarà el primer que comenci per R. El problema és que potser no teniu encara cap article amb el nom començant per un guió. Això no obstant, si aquesta funció d'ajuda us resulta molesta podreu desactivar-la a Configuració, casella Autocompleta nom.

 310. M'agradaria saber si hi ha cap manera de fer una cerca dels clients als qui falta el compte corresponent al programa de comptabilitat, per tal d'exportar-ne les factures.
  Hi ha diverses possibilitats, com fer servir les funcions Localitza i Filtre disponibles a la reixeta principal de clients.


 311. A Facturació > Llistats > Comissions selecciono l'agent i em surt el llistat amb la comissió corresponent a la suma d'imports, no a la de la base imposable. Necessito que ho faci amb la base imposable, atès que hi ha clients amb descomptes.
  Aquest llistat fa els càlculs de la comissió sobre la suma d'imports i no sobre la base imposable. Els descomptes aplicats individualment a les línies d'articles no són inclosos en el càlcul de la comissió, però sí el descompte general per pagament immediat, perquè es considera que és una despesa financera, diners que l'emissor de la factura s'estalvia pel simple fet de cobrar-la abans d'hora i que, en conseqüència, no han d'afectar el comissionista. Per a més detalls llegiu també l'ajuda sobre comissions.

 312. Com haig de configurar el programa per a aplicar una retenció a les factures emeses?
  Aquest document ha estat traslladat al nostre Centre d'ajuda.


 313. Em cal facturar per superfícies i voldria introduir la longitud i l'amplada, i que el programa calculi el resultat en metres quadrats (m2).
  Mentre emeteu la factura, quan el focus estigui a la casella de la quantitat obriu la calculadora, feu la multiplicació, i en obtenir el resultat premeu la tecla AvPàg o cliqueu al botó que mostra la marca d'acceptar en color verd, i el resultat es dipositarà a la casella corresponent.

 314. En obrir el programa surt un missatge que diu Carpeta C:\Arxius de programa\WinOmega\Dades no trobada. Assignada temporalment nova carpeta de treball. Què em cal fer?
  Tal com el mateix missatge indica, WinOmega no troba una carpeta amb aquest nom, que correspon a la carpeta de treball que l'usuari hi tenia assignada. Comproveu que efectivament aquesta carpeta no existeix al vostre ordinador i tot seguit definiu una carpeta de treball correcta.


 315. Què cal fer per a minimitzar el risc de pèrdua o corrupció de dades quan l'ordinador es penja, o per un tall en el subministrament elèctric?
  A més d'obtenir còpia de seguretat sovint, és important adquirir l'hàbit de tornar a la pantalla principal tan bon punt acabeu d'introduir o modificar dades. En aquesta posició tots els fitxers de dades d'usuari estan tancats i per tant segurs, de manera que no es veurien afectats per cap dels successos que esmenteu.

 316. Algun client m'exigeix que al tiquet de venda consti el preu unitari de cada article, però no hi surt.
  En els tiquets només s'inclou la quantitat, el nom de l'article i l'import parcial. Però si un client ho demanés sempre el podreu satisfer imprimint l'albarà o factura complets als quals està associat el tiquet.

 317. Em cal imprimir un albarà sense valorar, trec la marca de la casella Albarans valorats a la pantalla d'impressió, i el programa me'l segueix imprimint valorat. Estic fent alguna cosa malament?
  Obriu la fitxa del client, a la pestanya Miscel·lània, i comproveu que la casella Albarans valorats es troba en estat indefinit, és a dir, ni marcada ni sense marcar.

 318. De tant en tant apareix aquest missatge: Unable to write to (...) winomega.ini.

  No puc obrir WinOmega. Em dóna aquest missatge d'error: Network initialization failed. - Permission denied. - File: ...\PDOXUSRS.NET [o PDOXUSRS.LCK].

  En demanar l'informe de Dades tècniques apareix aquest error: Cannot create file "C:\Program Files (x86)\WinOmega\dt.txt". Accés denegat.

  Després d'instal·lar una actualització, en canviar la carpeta de treball em surt una finestra amb aquest missatge: Error en copiar damunt el fitxer C:\Program Files(x86)\winomega\2014\150309101911-12\OMG-FPR.DB i altres vegades mostra Error: Could not delete C:\Progam Files(x86)\winomega\2014\OMG-FPR.DB.

  En obrir WinOmega mostra un missatge que diu Cannot access directory. File or directory does not exist. File ...PDOURSRS.LCK.

  Quan arrenca el programa surt l'error Cannot find Engine configuration file / Cannot write to Engine Configuration file.

  En primer lloc caldria comprovar curosament que esteu complint amb les recomanacions que consten a la resposta #237.

  Si així i tot el problema persisteix, probablement sigui degut a que, per alguna estranya raó, la carpeta de programa o de treball, o alguna de les subcarpetes, o la carpeta del BDE, no té els permisos necessaris d'escriptura. Amb el botó dret del ratolí obriu la fitxa de Propietats de la carpeta afectada, pestanya Seguretat, botó Edita, seleccioneu a la llista l'usuari actual de Windows, i a la part inferior marqueu totes les caselles existents a la columna Permet. No us descuideu de les caselles que podrien quedar amagades més avall. Si això no resolgués el problema, comproveu que els fitxers afectats, el nom dels quals va inclòs al missatge d'error, no estiguin protegits com a Només lectura, circumstància que n'impediria a WinOmega la modificació. (Hi pot haver petites variacions entre versions diferents de Windows). Us convé llegir també la resposta #94.


 319. Des de la fitxa de clients trobem a faltar un accés directe per a emetre un pressupost (o albarà). La nostra manera de treballar és rebre una trucada durant la qual identifiquem el client o el donem d'alta, i intentem fer-li un pressupost (o albarà) directament.
  Tot això es pot fer, però per una altra ruta. En rebre la trucada obriu la funció per a emetre el document, trieu el client (o enregistreu-ne un de nou sobre la marxa), i abans de continuar obriu la fitxa del client des d'aquesta mateixa pantalla, on podreu introduir modificacions si calgués. Tot seguit, tanqueu la fitxa del client i completeu el pressupost (o albarà), o el cancel·leu si l'operació no s'acabés de concretar.

 320. Què cal fer perquè el programa emeti factura electrònica (Factura-e) als clients que la demanin?
  Aquest document ha estat traslladat al nostre Centre d'ajuda.

 321. Alguns clients ens exigeixen la tramesa de Factura-e. Ja hem vist com funciona, però el nostre fitxer de formes de pagament no s'ajusta a la normativa. Com podem fer l'adaptació?
  Tal com s'explica a un altre punt d'aquest document d'ajuda, no és convenient que canvieu manualment les claus de les formes de pagament, atès que el programa no sincronitzarà després els registres que les contenen (clients, proveïdors, agents, comandes i factures), de tal manera que alguns documents podrien quedar orfes. Però es pot actuar de forma incremental o sobre la marxa: quan un client us demani l'enviament de factura electrònica, enregistreu una nova forma de pagament, encara que ja hi fos amb una altra clau, i assigneu-li la que la normativa prescriu. Obriu també la fitxa del client, i introduïu-hi la nova forma de pagament. D'aquesta manera, i amb el pas del temps, s'aniran regularitzant totes elles.

 322. Emeto una factura i li afegeixo un article registrat. A la columna IVA em posa automàticament 18%, un tipus incorrecte. Desplego la llista, em mostra 21%, 10% i 4%, els tipus que tinc introduïts a configuració, trio 21% i surt el missatge Tipus d'impost indirecte (IVA) no vàlid.
  Pot ser causat perquè la data que ha pres la nova factura, per causes accidentals, correspon a una data molt anterior, quan el 18% estava vigent. Verifiqueu aquesta dada. Si fos correcta, llavors algú podria haver modificat manualment les dates en el fitxer de tipus d'IVA. Reviseu-lo.

 323. M'agradaria saber com puc exportar a MS Excel les factures emeses.
  L'exportació a MS Excel es pot fer des de qualsevol vista prèvia, tant d'una factura individual com d'un llistat de facturació.

 324. Tinc una factura amb domiciliació bancària en tres terminis. Després d'haver enviat la primera remesa, intento enviar la segona en la data de càrrec que li correspon i el programa m'hi inclou de nou la primera, el rebut 1/3, en comptes del que hauria de ser, el 2/3.
  És molt probable que en emetre la primera remesa estigués sense marcar la casella Marca com a cobrades. Modifiqueu manualment a la factura la data de venciment, de manera que coincideixi amb la data del segon termini, i intenteu una altra vegada el càrrec bancari. Vegeu-ne més detalls.

 325. Un client em rebutja una Factura-e perquè no té la signatura i/o el format correctes.
  Per tal de determinar si el client té raó i, en cas afirmatiu, en què consisteix exactament el problema, caldria verificar el format i la signatura del document mitjançant els validadors externs l'enllaç dels quals trobareu en aquesta secció. Causes probables de que la signatura no sigui correcta són que el contingut de la factura hagi estat modificat manualment després d'haver estat signada, o que hagi estat signada per segona vegada, o que el certificat, tot i tenir-lo instal·lat, hagi estat revocat, circumstància que WinOmega no pot verificar atès que la informació es troba a la seu de la FNMT (Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre). O senzillament que li manqui la signatura.

  Us convé llegir també la resposta #336.


 326. Per un error d'inici tinc tots els articles amb IVA normal, quan en realitat haurien de tenir el tipus superreduït. En són més de de mil. Hi ha cap manera de corregir-ho de forma massiva?
  Lamentablement no existeix cap procediment instantani, però sí que coneixem un truc per a estalviar molta feina i temps. (Si no es tractés de tots els articles sinó d'un subconjunt, comenceu per definir un filtre a la reixeta principal.) En qualsevol cas, aneu al primer dels registres, obriu la fitxa a tota pantalla, i cliqueu al camp IVA a la pestanya Dades econòmiques. Premeu la tecla S perquè a la llista desplegable es mostri el tipus superreduït. Tot seguit premeu la tecla amb el signe més (de sumar) que es troba al marge dret del teclat numèric als ordinadors de sobretaula (als portàtils la cosa pot ser una mica diferent). Saltarà a la fitxa de l'article següent. A partir d'ara premeu successivament la tecla S i la tecla més, una amb cada mà. Veureu com totes les fitxes van canviant el tipus d'IVA. Quan tingueu desimboltura, en cosa de 5 o 10 minuts haureu modificat centenars de registres d'articles gairebé sense ni adonar-vos-en.

 327. Presto serveis a centres d'ensenyament i m'han demanat que a partir d'ara totes les factures hauran de dur els codis DIR3, que consten dels camps "Oficina comptable", "Òrgan gestor" i "Unitat tramitadora". Cada centre en té uns de diferents. Com podria introduir-los a la factura sense haver d'escriure'ls cada vegada?
  Si emeteu factura en paper o en un format digital imprimible (per exemple, PDF), anoteu les dades completes a la fitxa del client, secció Codis DIR3, i marqueu la casella Inclou codis DIR3 a Configuració, pestanya Facturació. En crear qualsevol factura a aquest client els codis seran automàticament afegits al capdamunt del camp Text lliure. Si emeteu Factura-e us convé llegir també la resposta #336.

 328. Hi ha alguna manera de verificar que la còpia de seguretat s'està fent correctament?
  Justament després de l'operació de còpia, canvieu la carpeta de treball habitual a la carpeta on s'ha fet la darrera còpia de seguretat. Evitant introduir cap modificació en les dades, obriu les reixetes principals i les funcions del programa que feu servir més sovint, per exemple, els llistats més freqüents. Mireu per pantalla les darreres factures emeses. Executeu la funció Verificació. Observeu amb atenció si trobeu res estrany o alguna diferència, por molt petita que sigui. Si l'operació d'obtenir la còpia de seguretat ha anat bé, tot hauria de ser igual que abans. I molt important, no us decuideu de restablir immediatament la carpeta de treball original abans de continuar amb el programa.

 329. Com puc copiar un albarà (o factura) des d'una empresa a una altra sense que el document original desaparegui? Un copia i enganxa en comptes d'un retalla i enganxa.
  A la finestra de canvis utilitzeu la funció Repeteix i tot seguit Trasllada.

 330. He incorporat un lector de codis de barres i en llegir qualsevol article em surt dues vegades el símbol "&" davant el codi. Tanmateix, si vaig a la secció de verificar codis de barres, em surt correctament sense els símbols &&.
  Si a la casella codi us apareix && és perquè WinOmega rep aquests caràcters del lector, no pas perquè se'ls inventi. El programa es limita a mostrar allò que hi entra, sense cap mena de manipulació. Si a la funció per a verificar codi de barres no surten és perquè en aquest punt el programa només admet la introducció de números. Us convé llegir també la resposta #42.

 331. He comprat una impressora amb dos calaixos, un per a tiquets amb capçalera i un altre per a tiquets sense. El tècnic m'ha creat dues impressores virtuals, una per a cada tipus. Però amb WinOmega, triï la impressora que triï, sempre m'agafa el paper del mateix lloc. Diu el tècnic que és problema del vostre programa.
  WinOmega envia un missatge a Windows indicant el nom de la impressora seleccionada, amb qui no té cap interacció directa, i li lliura el treball d'impressió ja elaborat per tal que el posi a la cua. A partir de llavors perd tot el control del procés, que passa a càrrec de Windows i del programa controlador o driver de la impressora. Cosa que es complica per l'entrada en escena d'un tercer actor, la virtualització. Lamentablement no podem donar-vos cap solució, ja que l'anomalia apareix quan el programa ja ha traspassat la tasca a unes altres mans.

 332. La casella Cerca a les reixetes principals de clients, proveïdors i articles no permet cerques interiors de paraules soltes, només les situades al començament, dificultant així trobar les dades. Hi ha cap manera de manera de modificar-ho?
  En aquestes mateixes reixetes podeu feu servir els botons Cerca ràpida i Localitza per a cerques interiors. En molts altres punts del programa aquesta operació està també disponible a la finestra Cerca.

 333. Amb els llistats que subministren dades que poden ser usades en declaracions fiscals, com per exemple els models 130, 303, 340, 347, i amb el Subministrament Immediat d'Informació SII, quin és el grau de responsabilitat que assumeix WINBITS S.L.U.?
  Lamentablement no podem assumir-ne cap. Les causes per les quals qualsevol d'aquestes funcions podria produir errors són molt nombroses i variades, i en la gran majoria dels casos imputables a causes externes que s'escapen del nostre control. Fitxers de dades d'usuari espatllats o corruptes, índexs no sincronitzats, incorrecta configuració dels múltiples paràmetres del programa, incompliment dels requeriments de sistema o altres recomanacions de la documentació d'ajuda, fallades en l'accés a disc, microinterrupcions en l'alimentació elèctrica o durant la transmissió d'informació dins l'ordinador o a la xarxa local si n'hi hagués, interferències o conflictes amb altres programes i serveis del sistema existents a memòria, especialment (però no excusivament) malware, spyware, virus, i fins i tot alguns antivirus, sense descartar errors, intencionats o no, de l'usuari, o mal ús del programa. Factors que podrien afectar igualment qualsevol altre programa informàtic. Us convé llegir també la secció Problemes amb els fitxers d'usuari.

 334. Presto serveis a un ajuntament, i la bústia de recollida de factura electrònica em demana fitxers amb extensió XSIG. Per què WinOmega no emet Factura-e per defecte amb aquesta extensió?
  La creació de factura electrònica es fa de manera general, per a administracions públiques però també per a empreses del sector privat, que de forma creixent ja l'estan exigint. Pel que fa a l'extensió del fitxer les exigències són diverses segons qui en sigui el destinatari. De totes maneres, a Configuració, pestanya Facturació, podreu canviar l'extensió per defecte XML per XSIG. Us convé llegir també la resposta #336.

 335. Treballem a una xarxa local, i quan canvio alguna configuració en un dels punts no es propaga automàticament a tots els altres. ¿Cal que cada vegada segueixi el procés complet descrit a l'ajuda?
  No necessàriament. Hi ha centenars de paràmetres configurables a WinOmega. La majoria haurien de ser comuns a tots els ordinadors, però molts poden ser diferents en funció dels gustos o necessitats de cada usuari o punt de xarxa. Només uns exemples no exhaustius presos aleatòriament: les opcions de seguretat, l'emissió o no de certs advertiments, algunes carpetes configurables, colors, amplades de columnes, fons de pantalla, etc.

 336. Mentre facturava he hagut de reiniciar l'ordinador per un problema elèctric. Ara en iniciar una nova factura se salta un número, com si l'anterior l'hagués desat, i no hauria de ser així. Què cal fer per tal que assigni el número que li digui?
  Hi ha dues maneres. Aneu a Configuració, pestanya Facturació, casella Numeració, i modifiqueu-hi el comptador. O bé comenceu una nova factura i, després d'acceptar el client, cliqueu al botó existent a la dreta del número, a la part superior dreta, i canvieu-lo manualment al que hi correspongui. I per a acabar executeu la funció Verificació. Us convé llegir també la resposta #401.

 337. Tinc alguns clients amb diverses botigues situades en poblacions diferents, però amb el mateix NIF. I volen que a les factures consti la denominació de cada establiment. Com ho hauria de gestionar?
  La millor solució és obrir una fitxa de client distinta per a cada botiga, assignant a cada client un codi que sigui correlatiu o fàcil d'agrupar. Per exemple (malgrat que hi pot haver moltes altres combinacions), 12345-A, 12345-B, 12345-C, per tal de fer possible la creació de filtres en cas de necessitar l'obtenció d'informació consolidada de tot el grup. A les fitxes d'aquests clients les dades fiscals (Nom fiscal, domicili complet i per descomptat el NIF) hauran de idèntiques. Tanmateix, els camps Nom (comercial) i adreça de lliurament podran ser diferents per a cada client. D'aquesta manera les factures compliran amb la normativa que exigeix incloure-hi totes les dades fiscals sense que per això no es pugui distingir a qui correspon cada document, i el Model 347 mostrarà el codi de província correctament. Veure'n més detalls.

 338. Treballo en xarxa amb el programa, i en obrir l'ajuda, al tauler de la dreta em mostra un missatge que diu S'ha cancel·lat la navegació a la pàgina web, i no puc continuar.
  Pot passar quan des d'un punt de la xarxa l'usuari intenta obrir l'ajuda d'una instal·lació de WinOmega situada a un altre punt, i està provocat per un sistema de protecció que tenen algunes versions de l'Internet Explorer.

 339. En crear una nova factura, quan el cursor està situat damunt el camp codi i es llegeix un codi de barres, immediatament passa a la línia següent saltant-se el camp quantitat de l'article. Això suposa una molèstia perquè cal tornar enrere per a introduir la quantitat.
  Aquesta anomalia sol aparèixer quan el lector de codis de barres envia a l'ordinador més caràcters dels que llegeix. Segons com tingueu configurat el lector, pot ser que afegeixi al final un retorn de carro, o un salt de línia, o tots dos, o altres, la qual cosa provoca que WinOmega canviï a la línia següent. Si només enviés els dígits del codi de barres el programa no canviaria de línia. La solució hauria d'estar descrita al manual d'instruccions del lector, o sinó es pot consultar el servei tècnic del fabricant.

  Us convé llegir tambén la resposta #42. 340. El programa es penja quan intenta enviar per correu electrònic una factura (o albarà) al client, just en el moment d'establir la comunicació. Emetem la factura, surt la finestra d'impressió amb la còpia oculta activada, cliquem a impressió, el document en paper surt, però l'aplicació es penja, apareix la rodona fent voltes i al final hem de forçar el tancament, sense que la factura s'hagi enviat. En obrir de nou WinOmega anem a la pantalla d'impressió, introduïm el número de factura, posem a zero el nombre de còpies en paper i cliquem a imprimir. Ara sí que s'envia. Això ens causa problemes perquè de vegades considerem fet l'enviament i el client ens reclama que no ha rebut la factura. Què podria ser?
  Hi pot haver diverses causes, entre altres la no disponibilitat momentània del servidor SMTP, o insuficient memòria RAM lliure en aquell moment precís. Però si el problema es produeix sistemàticament en totes les operacions podria ser causat per algun conflicte entre l'enviament asíncron i la impressió en paper simultàniament. Proveu de desmarcar la casella Mode asíncron a Configuració, pestanya Comunicacions.

 341. Inesperadament he trobat alguna factura (i pressupost) on les línies han canviat la posició original. La primera hauria d'estar més avall i les darreres més amunt.
  Pot ser per causes accidentals que molt rarament es poden produir. Però el fet més freqüent és que algun dels usuaris del programa hagi mogut les línies amunt i avall, o n'hagi canviat l'ordre. En qualsevol dels dos casos, hi ha dues maneres de resoldre-ho. Si teniu còpia de seguretat molt recent, restaureu-la. O obriu la finestra de canvis del document afectat i feu servir les funcions disponibles al menú Ordenació, i/o la funció Mou al menú Edició, per tal de restablir-hi les posicions originals.

 342. Com puc inserir una línia en blanc (o amb contingut) en una posició intermèdia d'un albarà (o factura) ja tancat?
  Afegiu la línia al final des de la pantalla de canvis i tot seguit useu la funció Mou al menú Edició per a canviar-la de posició. Us convé llegir també la resposta #41.

 343. Per a la capçalera de factures he triat el tipus de lletra Century Gothic però en crear l'arxiu PDF m'apareix amb un aspecte molt diferent, que a més no és del meu gust.
  L'exportació des de la vista prèvia al format PDF té algunes limitacions per les quals no suporta tots els tipus de lletra disponibles. Vegeu-ne més detalls.

 344. ¿Podria posar els meus fitxers de dades al núvol per a estalviar-me de tenir un ordinador que faci de servidor?

  Si us referiu a emmagatzemar els vostres fitxers de dades en un servei d'allotjament en el núvol (tal com Dropbox, Google Drive, OneDrive...) no us ho recomanem en absolut. En primer lloc, per que en no existir coordinació dels accessos a fitxer entre dit servei i WinOmega, comporta un elevat risc de corrupció de dades. I en segon lloc, per que els vostres fitxers de clients i proveïdors contenen dades protegides per la legislació vigent, y atès que la majoria d'aquests serveis emmagatzemen les dades fora de la Unió Europea, copiar-los a un d'aquests núvols sense més us podria comportar greus sancions en no estar dit procediment autoritzat per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

  Si el que voleu és que més d'un ordinador pugui accedir indistintament a les mateixes dades, i tenir-les sempre actualitzades en temps real, disposem d'un servei Cloud integrat a WinOmega, i plenament adaptat a la legislació vigent en materia de protecció de dades.


 345. És possible emetre una única factura a dues persones, cadascuna amb el seu propi NIF?
  Malgrat que sembla previst per la legislació vigent (RD 1496/2003, article 12) a condició que s'hi especifiqui quina part de la base imposable correspon a cada client, el programa no incorpora aquesta funció per ser un cas molt poc freqüent en les relacions comercials. Suggerim emetre dues factures separades amb l'import que correspongui a cadascun.

 346. Quan creo una comanda a proveïdor el programa m'hi posa una quantitat que no veig d'on surt, i que acostuma a ser diferent per a cada article.
  Per a calcular la quantitat predeterminada a demanar són aplicats uns criteris de càlcul modificables per l'usuari, i que trobareu detallats en aquest punt.

 347. Per error he eliminat el registre d'un client, però no recordo quin era ni tampoc si tenia cap factura emesa. Com puc esbrinar-ho?
  Aneu a la funció Verificació, assegureu-vos que està marcada la casella Client inexistent i trieu un interval de números de factura molt ampli. El programa us mostrarà una llista amb les factures sense client. Si no apareix a les factures, amplieu l'interval numèric, o proveu-ho amb la mateixa funció a albarans.

 348. Com es poden utilitzar dues llicències de WinOmega en un mateix ordinador?

  1. Instal·leu la primera llicència pas a pas segons instruccions.

  2. Instal·leu la segona de la mateixa manera però a una carpeta de programa distinta (la carpeta de programa es pot conèixer a Status). Observeu que en el procés d'instal·lació hi ha un punt on es demana a l'usuari la carpeta on vol instal·lar el programa i hi ofereix la possibilitat de canviar-ne el valor per defecte.

  3. Per a més facilitat a obrir cada programa és recomanable crear manualment un accés directe addicional a l'Escriptori de Windows, i per a prevenir confusions, definiu a Configuració un fons de pantalla diferent per a cada instal·lació.

  4. Si les dues llicències han de compartir dades, configureu-les perquè tinguin la mateixa carpeta de treball. En aquest cas és imperatiu que siguin de la mateixa versió del programa segons consta a Status, ja que hi pot haver incompatibilitats amb l'estructura d'alguns fitxers de dades entre una versió i l'altra, cosa que podria provocar-ne la deterioració a curt o llarg termini.

  5. Si cada llicència ha d'estar associada a una seqüència de facturació pròpia i independent feu que cadascuna tingui un número d'empresa diferent.

  6. En qualsevol dels dos casos anteriors, en registrar entrades i sortides de gènere l'existència dels articles serà actualitzada.

  7. Però si heu de treballar amb dades separades, ignoreu els tres passos anteriors i deixeu que les respectives carpetes de treball siguin distintes.

  8. Les dues instal·lacions del programa no s'interferiran entre elles en res, tret d'alguns paràmetres de configuració d'usuari que poden ser comuns, però no podran ser obertes alhora. Cal tancar-ne una abans d'obrir l'altra.

  9. Tot això és vàlid també per a versions d'avaluació del programa, i per a més de dues instal·lacions.


 349. En un llistat de factures només em surten les d'aquest exercici, però no hi veig les anteriors.
  Caldria revisar les diverses opcions de filtres a la vostra disposició, perquè podria ser que alguna de les restriccions establertes limités els registres a incloure al llistat. Si així i tot no hi apareixen, proveu de marcar la casella Ignora filtres i traieu de nou el llistat. Si el problema persisteix llegiu la secció Em falten dades! Què ha pogut passar?

 350. Com puc accedir ràpidament a dues bases de dades distintes amb una sola instal·lació del programa?
  Seguiu les recomanacions disponibles a la secció Com treballar alternadament amb diferents bases de dades que es troba en aquesta pàgina.

 351. No puc obrir el programa, em surt un requadre que diu I/O error 53.
  La causa és que, per alguna raó externa a WinOmega, el sistema no troba la ruta de la xarxa on es troben els fitxers de dades. Hauríeu de revisar les configuracions de la xarxa local.

 352. Què cal fer per a traslladar la carpeta de treball a un altre emplaçament?

  1. Usant l'Explorador d'arxius creeu una nova carpeta en el lloc desitjat. És millor que us estigueu de crear-la dins de carpetes protegides del sistema, com és ara Arxius de Programa, Program Files o altres noms similars, Windows, etc.). En qualsevol cas, tanmateix, la ruta completa i el nom de la carpeta de treball no poden contenir caràcters especials, com per exemple, vocals accentuades o amb dièresis, ce trencada, enya, etc.

  2. Obteniu còpia de seguretat com habitualment.

  3. Tot seguit restaureu aquesta còpia de seguretat a la carpeta acabada de crear, tot seguint les indicacions de l'ajuda.

  4. Dins WinOmega, aneu al menú Utilitats > Fitxers > Carpeta de treball, i trieu la nova carpeta.

  5. Verifiqueu que a Status consta com a carpeta de treball la nova carpeta.

  6. I per a acabar, comproveu que les vostres dades estan presents a les diferents funcions del programa.

  Us convé llegir també les respostes #375 i #376.


 353. Fem servir el programa dos usuaris de Windows diferents en un mateix ordinador. Com es poden copiar les configuracions de l'un a l'altre?
  En aquest enllaç en trobareu el procediment complet.

 354. Volia saber si en crear una factura, a la línia on es descriu l'article, la quantitat, el preu llista, el preu net..., si puc posar-hi manualment l'import. Hi ha alguna manera?
  Directament no, perquè l'import és un camp calculat o de només lectura que depèn del que s'hagi introduït a les columnes anteriors. Però existeix un truc. Deixeu en blanc el camp Quantitat o hi poseu un 1, a Preu llista introduïu el que desitgeu que surti com a import, deixeu el Descompte buit o amb un zero, i a Import apareixerà la quantitat esperada.

 355. Tinc una factura impresa i em cal afegir-hi més albarans del mateix client. Què haig de fer?
  Preneu nota del número i data de la factura. Tot seguit elimineu-la ignorant el missatge d'advertiment de que té albarans associats. Aneu a Configuració, pestanya Facturació, i modifiqueu-hi el comptador de numeració de factures introduint-hi el número de la que heu eliminat. Accepteu el canvi. Finalment repetiu el procés de facturar albarans, comproveu que la factura obtinguda té el mateix número d'abans, i canvieu-ne la data si fos necessari. Malgrat que no és imprescindible, reviseu el comptador de factures i poseu-hi el que correspongui.

 356. Hem notat que en el vostre software, encara que seleccionem unes preferències d'impressió, en repetir el document sempre ens mostra de nou les predeterminades del programa. Hi hauria cap manera de configurar la impressió de forma permanent tal como nosaltres volem?
  Les principals funcions d'impressió del programa conserven les preferències de l'usuari. Entre altres, comandes a proveïdors, pressupostos, albarans, factures, llistats a partir de reixetes de dades, etc. Tanmateix, no la conserven, o només ho fan parcialment, els llistats disponibles en els menús Magatzem i Facturació.

 357. Per què en afegir línies a una comanda, després de triar l'article a la finestra de cerca i prémer Retorn, hi ha un molest retard d'uns quants segons, fins que apareix la nova línia amb l'article? Això provoca una gran lentitud en confegir el document, i no passa quan afegim articles a un albarà o factura.
  En clicar al botó de cerca d'articles (el que duu tres puntets), manteniu premuda la tecla Shift. El procés anirà molt més ràpid perquè s'hi omet el filtrat dels articles del proveïdor. Més detalls a la funció d'emetre comandes.

 358. A la pantalla de Status posa que la carpeta de treball és a C:\Users\Usuari\AppData\Local\OmegaSoftware\C-ProgramFiles(x86)-WinOmega. Però quan obro l'Explorador d'arxius no trobo ni tan sols AppData.
  Obriu les Opcions de carpeta de l'Explorador (el seu emplaçament pot variar segons la versió de Windows però sol estar a Visualització > Opcions), obriu la pestanya Visualització i marqueu l'opció Mostra les unitats, carpetes i fitxers amagats. També podreu accedir fàcilment a la carpeta de treball des de dins de WinOmega, al menú Utilitats > Carpeta de treball.

 359. Després de reinstal·lar el programa a un nou ordinador m'ha posat per defecte la carpeta de treball a la carpeta d'usuaris de Windows. Com que el nom d'usuari conté una vocal accentuada, sembla que contravé les recomanacions que es donen a l'ajuda per a la ruta de la carpeta de treball. Quina solució hi ha?
  Podeu fer una d'aquestes dues coses: (1) Al Tauler de Control de Windows, Comptes d'usuari, modificar-ne el nom de manera que no contingui cap caràcter especial, o (2) Traslladar la carpeta de treball a un altre emplaçament no conflictiu seguint les recomanacions de la resposta #369.

 360. He restaurat la còpia de seguretat seguint les indicacions de l'ajuda i en obrir el programa no hi apareixen les meves dades
  Segons que entenem només poden haver passat tres coses:

  1. La còpia no ha estat restaurada exactament com es recomana. Entre altres causes, podríeu haver copiat els fitxers a una carpeta equivocada. Vegeu-ne detalls.

  2. La còpia que heu restaurat només contenia fitxers buits.

  3. No esteu executant WinOmega com Administrador i la carpeta de treball es troba dins alguna carpeta protegida del sistema, com per exemple Arxius de programa o similar. Us convé llegir també la resposta #237.


 361. Durant el dia faig moltes factures de petit import a clients que no la necessiten, ja que amb una factura simplificada o tiquet en tenen prou. Voldria saber si hi ha cap manera que al final del dia pugui generar una única factura on només surti l'import total dels tiquets, sense la descripció dels articles, perquè estalviaria en formularis i temps d'assessoria.
  Emeteu els tiquets com albarans, no com factures, a un client genèric (per exemple, Vendes de taulell o Al comptat). En acabar la jornada, o quan ho considereu oportú, els convertiu a una sola factura agrupant albarans. Finalment la imprimiu amb la casella Factura resumida marcada per tal que no hi aparegui el detall dels articles.

 362. He observat que de l'actualització del programa ençà la mida de la còpia de seguretat en conjunt creix amb més rapidesa que abans, encara que les dades que hi introduïm s'incrementen al ritme de sempre.
  Hi pot haver diverses causes. La primera és que molts fitxers d'usuari contenen més camps que abans, a causa de l'augment de funcionalitats de WinOmega. D'altra banda, els fitxers poden tenir ara una mida de bloc més gran, cosa que implica també més ocupació de disc. De totes maneres, atesa l'elevada capacitat dels discos duros actuals, creiem que no hi ha cap motiu per a preocupar-se'n.

 363. Es pot eliminar l'empipador missatge Voleu permetre que aquesta aplicació faci canvis al dispositiu? cada vegada que obro WinOmega?
  Hi ha diverses maneres. La més usada és desactivar el Control de comptes d'usuari (UAC) en el Tauler de Control de Windows, malgrat que Microsoft adverteix seriosament que per raons de seguretat aquesta operació no s'hauria de fer. Tanmateix, WinOmega ofereix una solució sense necessitat de comprometre gens la protecció de l'ordinador. Aneu a Configuració, pestanya Miscel·lània, i cliqueu el botó Advertiment UAC. El programa crearà una drecera o accés directe addicional a l'Escriptori de Windows que ometrà l'aparició del missatge.

 364. En ajustar el comptador de factures per a iniciar l'any el posem a 180001, com a any 18 factura 0001, però les factures, albarans o el que sigui ens surten 1800010, i el següent 1800020, i així, de 10 en 10.
  És molt probable que a Configuració, pestanya Facturació, tingueu posat un sufix amb el número zero. Us convé llegir també les respostes #48, #50, #230 i #393.

 365. En obrir una reixeta de dades em surt un error que diu Access violation at address.... Quin és el problema?
  Proveu en primer lloc d'anar a Configuració, pestanya Miscel·lània, requadre Restaura configuració, cliqueu al botó que hi correspon, i accepteu-ne el canvi. Si el problema persisteix, us convé llegir també la resposta #47.

 366. En emetre domiciliacions bancàries segons la norma SEPA, en algunes ocasions ens desdobla una factura en dos càrrecs. I els totals sumats corresponen a l'import de la factura. Ens podríeu dir per què pot passar això?
  El programa crea un càrrec o rebut per cada línia seleccionada a la reixeta. Si hi ha 20 factures seleccionades crearà 20 càrrecs. Si no és que alguna de les factures té el cobrament en diversos terminis. En aquest cas emetrà tants càrrecs com terminis tingui.

 367. Voldria saber si el programa inclou cap funció de cerca de factures per l'import total.
  El programa manca d'aquesta funció simplement perquè l'import total de la factura no existeix enlloc. Es calcula sobre la marxa. I en ser una cosa que no existeix, no es pot cercar. Però hi ha un truc que sembla molest però pot ser útil. Obriu la vista prèvia del llistat de factures que convingui. Al menú Fitxer > Anomena i desa... trieu "PDF" i obteniu-lo com a PDF. Finalment obriu el fitxer des de fora de WinOmega, premeu Control+F, i podreu cercar la factura per qualsevol concepte, inclòs l'import total.

 368. Com puc diferenciar els articles considerats Lliurament de béns dels que són una Prestació de serveis?
  A la fitxa de l'article deixeu sense marcar la casella No actualitzis quan es tracti de béns o articles físics, i marqueu-la quan siguin una prestació de servei. Pel que fa als articles no registrats, els que són afegits a una factura deixant-ne el codi en blanc, el programa considerarà que són serveis.

 369. Què cal fer perquè els codis DIR3 apareguin també a la factura en paper?
  Aquests codis van destinats únicament a la factura electrònica. Però hi ha a la xarxa lectors de Factura-e que permeten mostrar la factura en un format imprimible. Alguns estan indicats en aquest document d'ajuda.

 370. Com puc modificar la data de l'operació que s'inclou en algunes factures, o simplement evitar-ne la impressió?
  No és convenient eliminar-la, ja que hi ha una normativa que hi obliga quan la data de l'operació no coincideix amb la d'emissió. Però en qualsevol cas aquest camp pot ser modificat o suprimit per l'usuari a la seva conveniència i sota la seva responsabilitat. Per a més detalls us suggerim llegir aquest text pel que fa la funció Altres camps. Us convé llegir també la resposta #394.

 371. Un client de taulell a qui havia lliurat una factura simplificada (tiquet) em demana ara la factura normal. Com ho puc resoldre?

  Si la factura no ha estat encara comptabilitzada ni enviada a l'SII, la solució més senzilla és anar a la pantalla de canvis i, a través del menú Edició > Client, assigneu a la factura el client que li correspongui en comptes d'un sense identificar com se sol posar als tiquets. Imprimiu-la de nou indicant a la mateixa pantalla d'impressió que inclogui les dades del client, qui hauria de quedar satisfet perquè amb aquest document (tot i essent en format tiquet) ja tindrà legalment dret a deduir-se la compra, perquè inclou les seves dades fiscals completes, més la base imposable i l'impost indirecte, i se suposa que també les dades fiscals del proveïdor.

  En cas contrari, hauríeu de verificar la viabilitat d'aquesta operació mitjançant consulta a l'Agència Tributària i/o al vostre assessor fiscal. I el procediment que us podríem suggerir, sense prejudici del que us aconsellin els assessors, seria el següent.

  1. A la pantalla de canvis executeu l'opció Edició > Repeteix dues vegades seguides amb la factura simplificada afectada. Quedarà ara visible la darrera factura.

  2. Executeu l'opció Edició > Trasllada a l'empresa on resideix la sèrie de factures completes. Quedarà ara visible la penúltima factura simplificada a causa del trasllat de l'última.

  3. En aquesta factura poseu una a una totes les quantitats en negatiu, per tal de neutralitzar l'original, i cliqueu al botó Accepta. Seria una cosa així com una rectificativa per diferències. Però si ho preferiu també podríeu emetre en el seu lloc una rectificativa per substitució, si bé això ja és força més complicat.

  4. Finalment canvieu a l'empresa de les factures completes, aneu a la pantalla de canvis de factures, que per defecte mostrarà l'anteriorment traslladada, i si té un client no identificat, mitjançant el menú Edició > Client li assigneu el que li correspongui. Ara ja podreu imprimir-la. I cliqueu el botó Accepta per a desar els canvis.

  Nota: Si el client té pressa podeu avançar el pas nº 4 i deixar per al final el nº 3.


 372. Com puc consultar el detall d'articles en una factura de proveïdor?

  Suggerim que aneu a Facturació > Proveïdors > Canvis, i feu dos clics a la columna Factura digital. Si la casella estigués en blanc és que en registrar la factura no vau indicar al programa la carpeta i nom del fitxer on està arxivada, però podeu aprofitar per a fer-ho ara mitjançant el petit botó amb tres punts que s'hi mostrarà.


 373. Em cal un llistat d'articles comprats a un proveïdor determinat, amb l'opció de crear un document (en format Word, PDF o Excel) per a obtenir-ne unes còpies i deixar-les a l'àrea de treball, de manera que cadascú de la seva zona hi pugui anotar el que falta. És possible?

  Proveu d'anar al menú Magatzem > Llistats > Entrades > Vista prèvia > Fitxer > Anomena i desa..., i definiu-hi el nom i tipus de fitxer que vulgueu.


 374. ¿Haig d'omplir forçosament els camps anomenats Descripció de l'objecte de la factura, ISP i Quota deduïble?

  Només si l'empresa està obligada a l'SII. I en el cas particular de la quota deduïble, tan sols si és diferent de l'import de l'IVA que consta a factura.


 375. Tinc un monitor amb una resolució vertical molt baixa, al voltant de 700 píxels. En obrir determinades finestres, com la d'emissió de factures, les fitxes de clients i d'articles, la de configuració, i altres, la part de baix queda coberta per la barra de tasques de Windows, i els botons d'acceptar i anul·lar no es poden fer servir. Com podria treballar?

  Deixant de banda que això no compleix amb els requeriments de sistema, us podem suggerir diverses solucions:

  1. Mitjançant el Tauler de Control de Windows, obrint-hi la icona Pantalla, és probable que pugueu canviar la resolució del monitor perquè s'acosti a la recomanada. Intenteu-ho.

  2. Les funcions de factures, i fitxes de clients, proveïdors i articles, tenen uns petits botons a la barra de tasques de la part superior equivalents als de baix, i que poden ser també usats per a acceptar i anul·lar.

  3. Les citades funcions permeten fer servir també les tecles AvPag i Esc amb la mateixa finalitat dels botons.

  4. Pel que fa a la finestra de Configuració, podeu usar les tecles Retorn i Esc en substitució dels botons Accepta y Anul·la.

  5. Proveu d'invertir l'estat de la casella Formularis maximitzables a Configuració. Si la teniu marcada, desmarqueu-la. Sinó, feu el contrari. I mireu si el problema s'ha resolt o almenys ha millorat.

  6. Si res de tot això ha donat el resultat desitjat, arrossegant amb el ratolí poseu la barra de tasques de Windows en sentit vertical, al costat dret o esquerre de la pantalla.

  7. I ja com a darrer recurs, canvieu el monitor per un que compleixi els requeriments.


 376. Com puc canviar el prefix (o el sufix) d'una factura?

  Aquestes dades no es poden modificar perquè, junt amb el número, representen el principal identificador del document. En ser habitual la tramesa telemàtica de les factures en el moment de completar-les, o el lliurament a mà a la botiga acabades d'imprimir, aquest canvi podria provocar un greu incompliment de la legislació vigent, per l'existència de dues versions d'un mateix document amb distint número i sèrie. Especialment arriscat amb la implantació de l'SII, ja que el sistema informàtic de l'AEAT fa una operació de contrastat amb què detectaria que la factura i la declarada pel vostre client difereixen en una dada fonamental. Legalment, dues factures amb el mateix número però amb diferent sèrie (prefix i/o sufix) són dues factures distintes. Us convé llegir també les respostes #48, #50, #230 i #381.


 377. Quan cal emplenar el camp Data de l'operació?

  De l'Agència Tributària, Preguntes freqüents SII, #2.12, disponible (en el moment d'escriure aquestes línies) en aquesta pàgina[enllaç extern]:

  "Caldrà emplenar el camp Data de l'operació en els Llibres de Registre de Factures Expedides i Rebudes informats per SII quan la data de realització de l'operació sigui diferent a la data d'expedició de la factura. Exemple: L'empresa ven mercaderies el 3 juliol 2017, documentant l'operació en factura de data 1 agost 2017. S'hi consignarà la Data d'expedició de la factura (1 agost 2017) i el camp Data de l'operació (3 juliol 2017)."

  Addicionalment, no es permet en cap cas que la data d'emissió sigui anterior a la d'operació. I tampoc que aquesta sigui de més de 20 anys enrere.

  Us convé llegir també la resposta #387 i aquest text pel que fa la funció Altres camps.


 378. Al llistat de factures de proveïdor alguns números de factura sobreescriuen la data.

  Teniu en compte per una banda que al Llibre de Registre de Factures Rebudes es prioritza el número de recepció al número de factura. Per altra, que segons la normativa vigent en aquest moment el número i sèrie d'aquestes factures pot tenir fins a 60 caràcters alfanumèrics, cosa que fa materialment impossible incloure'ls tots a la limitada amplada del DIN A4, fins i tot en apaïsat. Per fer-ho bé caldria trencar les línies en dues, per a una dada que es considera secundària a l'esmentat llibre de registre. El programa intentarà adaptar la mida de la lletra, dins del que és raonable, a l'espai disponible quan prevegi que no hi cabrà el text sencer, però el procediment no és perfecte, i té a més la limitació que dut a l'extrem, amb 60 caràcters, ja no funcionaria bé, perquè una lletra tan petita seria il·legible.


 379. En obrir les dades d'articles m'interromp de tant en tant un missatge que diu "Stream read error".

  Es tracta d'un problema de desaparellament o desincronització de fitxers amb el mateix nom i extensions DB i MB que es pot resoldre restaurant la còpia de seguretat més recent. Vegeu-ne més detalls.


 380. Com puc esborrar o modificar les dades a la llista desplegable que ajuda a complimentar el camp de la descripció de l'objecte de la factura?

  Entreu al menú Textos i obriu el fitxer omg-dof.txt (facturas emeses), o omg-dfr.txt (factures rebudes) que es troba a la carpeta de treball. Si voleu buidar-hi tota la informació, seleccioneu tot el text, esborreu-lo, i deseu el fitxer modificat. Si només voleu eliminar, afegir o alterar una o diverses línies, introduïu els canvis i deseu el fitxer.


 381. Un cop ja creada i impresa una factura pel procediment habitual, el client, una entitat de l'administració pública, em demana que els l'enviï en format Factura-e a través del portal FACe. Què em cal fer?

  A la fitxa del client marqueu la casella Factura-e (XAdES) i accepteu el canvi. Tot seguit aneu a la finestra d'impressió de factures, traieu la marca a la casella Envia al client, poseu el nombre de còpies a zero, i cliqueu al botó d'imprimir. La factura en format electrònic es crearà a la carpeta prevista. Us convé llegir també la resposta #336.


 382. A l'hora de treballar amb el TPV i la pistola, quan fem una factura o albarà per a despatxar un client va una mica lent perquè, després d'introduir-hi el codi, cal punxar i anar posant la quantitat, i després anar picant Retorn fins que salti la línia. Hi ha cap manera més àgil per posar la quantitat de productes abans?

  Fent servir el ratolí es pot saltar directament a la quantitat. I si teniu una pantalla tàctil tocant amb el dit. Addicionalment també podeu anar a Configuració > Facturació > Opcions, i marcar algunes de les caselles el rètol de les quals comença per Salta, segons les vostres conveniències. Per al detall del que fa cadascuna caldria llegir l'explicació a l'ajuda disponible en aquesta finestra.


 383. Cada vegada que emeto una factura sense IVA m'apareix un missatge d'advertiment i tot seguit s'obre una finestra que m'impedeix completar el document.

  Per imperatiu legal, les factures on no s'aplica l'impost indirecte han d'anar acompanyades de les causes que ho justifiquen, especialment per a l'SII. Més detalls en aquest text d'ajuda.


 384. Hem comès un error greu a la penúltima factura emesa i ens hem vist obligats a eliminar-la. I ara ens queda un número buit, un salt, i sabem que això incompleix la normativa. Com podem emetre la propera factura assignant-li aquest número?

  Suggerim anar a Configuració, pestanya Facturació, requadre Numeració, i introduir-hi com a número de la nova factura precisament el número que ha quedat buit. Tot seguit emeteu una altra factura com habitualment, tenint cura amb la data, que també ha de ser correlativa. I no cal fer-hi res més, perquè el programa ja regularitzarà automàticament el comptador de factures, però no estaria de més a més que ho verifiquéssiu. Aquest procediment és també vàlid quan el buit no s'ha produït a la penúltima factura, sinó en una d'anterior. Us convé llegir també la resposta #352.


 385. Ens han avisat que l'executable del programa que esteu distribuïnt està infectat per un virus i/o troià.

  Ens sembla molt improbable. Segurament que, per desconeixement i sense mala fe, us han informat malament. El nostre software es compila i distribueix des d'un entorn segur i és pràcticament impossible que això succeeixi. En tot el temps que portem funcionant mai no hem tingut un incident d'aquest tipus.

  El que sí que succeeix ocasionalment és que algun programa antivirus detecta erròniament la presència de virus o de troians quan realment no n'hi ha cap. És un problema habitual amb els antivirus degut al seu sistema de funcionament basat en heurística (per a més detalls, cerqueu les paraules clau falsos positius en aquesta pàgina[enllaç extern].Vés a la resposta
#25
#50
#75
#100
#125
#150
#175
#200
#225
#250
#275
#300
#325
#350
#375
#400

Al capdamunt

Al capdamunt